- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Îngrijorare în Israel privind o posibilă răcire a relaţiilor cu Statele Unite
Divergenţele afişate de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, în timpul primei lor întrevederi la Casa Albă provoacă temeri în Israel legate de o răcire a relaţiilor cu importantul aliat american.
Barack Obama si Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ei sunt de acord pentru a nu fi de acord (...) După trei ore de discuţii, nu s-au înţeles practic asupra a nimic", a rezumat, marţi, pe prima pagină, principalul cotidian popular israelian, Yediot Aharonot.
"Nu am văzut niciodată o întâlnire oficială la Washington în urma căreia atâtea divergenţe au fost exprimate public", afirmă Akiva Eldar, politolog şi editorialist al ziarului Haaretz, care a lucrat mult timp în capitala federală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Putem ghici ce şi-au spus cei doi lideri între patru ochi timp de o oră şi jumătate", a adăugat el.
Întrebat de AFP, Eytan Gilboa, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Bar-Ilan din Tel-Aviv şi expert în relaţiile cu Statele Unite, apreciază că "o nouă eră s-a deschis în relaţiile dintre Israel şi Washington".
Potrivit acestuia, "noul preşedinte american nu arată nici un sentiment special faţă de Israel. El îşi susţine interesele şi abordarea globală privind Orientul Mijlociu, care constă în apropierea sa de lumea arabă, chiar cu preţul unei diminuări a relaţiilor privilegiate cu Israelul".
"Dacă Netanyahu persistă în opţiunile sale, există un risc de confruntare care s-ar traduce printr-un preţ enorm pentru Israel", a adăugat el.
Preşedintele Obama, care vrea să promoveze o pace regională în Orientul Mijlociu, încearcă apropierea cu ţările arabe, solicită crearea unui stat palestinian şi vrea să înceapă un dialog cu Iranul pentru a-l convinge să renunţe la programul său nuclear.
Aceste proiecte se lovesc de poziţiile premierului israelian de dreapta, care refuză ideea unui stat palestinian, vrea să continue înfiinţarea de colonii evreieşti şi consideră problema nucleară iraniană ca "o ameninţare existenţială" a cărei rezolvare este prioritară.
Potrivit lui Gerald Steinberg, politolog la Bar-Ilan, "pentru Israel, era Obama nu are legătură cu cea a predecesorului său George W. Bush, dar legăturile istorice americano-israeliene, profunde şi multiple, nu pot să fie puse sub semnul întrebării".
"Trebuie să aşteptăm discursul lui Obama, de la 4 iunie, la Cairo, privind abordarea de către acesta a păcii globale, dar el a convenit cu Netanyahu asupra dezacordurilor lor, cu scopul de a le aplana şi nu se pune problema de presiuni exercitate asupra Israelului", a afirmat el.
Marţi, la postul de radio militar, Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării, membru al Partidului Muncii, a apreciat de asemenea că întâlnirea de la Washington "marchează începutul unui dialog".
Clasa politică din Israel este totuşi destul de divizată în opiniile despre această întâlnire.
Zeev Boim, deputatul partidului de opoziţie Kadima (de centru), apreciază astfel că Netanyahu a "eşuat în misiunea sa, pierzând ocazia să creeze legături de încredere cu preşedintele american".
Pentru deputatul din Partidul Muncii Yuli Tamir, "ignorând soluţia de «două state pentru două popoare» considerată de americani ca o cheie în conflictul cu palestinienii, Netanyahu compromite interesele fundamentale ale Israelului".
Colegul său din Uniunea naţională (extremă dreapta), Arie Eldad, avertizează chiar că "există motive reale de nelinişte, pentru că americanii se îndepărtează de angajamentul lor tradiţional de a asigura securitatea Israelului".
Autoritatea Palestiniană a calificat la rândul său drept "încurajatoare" declaraţiile lui Obama privind necesitatea unui stat palestinian. Dar mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a afirmat că este vorba despre "promisiuni solemne pe care nu ne bazăm prea mult".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO