Iniţiativă pentru eradicarea foametei globale, lansată de ONU în cadrul summitului Rio+20

ONU a lansat joi la Rio de Janeiro o iniţiativă ambiţioasă intitulată "Provocarea: Foamete zero" care vrea să asigure dreptul la hrană pentru toţi, în timp ce un miliard de persoane suferă încă de foame în întreaga lume.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă pentru eradicarea foametei globale, lansată de ONU în cadrul summitului Rio+20

Iniţiativă pentru eradicarea foametei globale, lansată de ONU în cadrul summitului Rio+20 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul summitului privind dezvoltarea durabilă Rio+20, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat "tuturor ţărilor să îndrăznească să lucreze la un viitor în care fiecare beneficiază de dreptul la hrană".

El a invitat guvernele, sectorul privat, agricultorii, oamenii de ştiinţă, societatea civilă şi consumatorii să îşi unească forţele pentru a elimina foametea.

"Într-o lume a abundenţei, nimeni, nicio singură persoană, nu trebuie să fie înfometată. Vă invit pe toţi să veniţi alături de mine pentru un viitor lipsit de foamete", a declarat Ban Ki-moon într-un comunicat, salutând eforturile diferitelor instituţii internaţionale în acest domeniu.

Printre obiective el a fixat accesul la hrană suficientă pe parcursul întregului an pentru fiecare copil şi femeie gravidă subnutriţi şi încetarea risipirii alimentelor.

Secretarul general al ONU a subliniat că această iniţiativă se inspiră din experienţa braziliană "Foamete zero" care le-a permis milioanelor de persoane să mănânce cât aveau nevoie.

Acest anunţ a fost salutat de ONG-uri.

"Este o rază de speranţă la acest summit", a apreciat Barbara Stocking, directoarea Oxfam, în timp ce ActionAid International declara că iniţiativa ONU "aduce speranţă" şi anunţă "obiective ambiţioase".

Ambele au regretat, cu toate acestea, că Rio+20 nu a recunoscut că "nu putem avea dezvoltare durabilă fără a eradica foametea" (Oxfam) şi că documentul final al Rio+20 nu conţine niciun angajament în acest sens, "dovadă că statele nu iau în serios această problemă" (ActionAid).

"Nu putem avea foamete zero cu zero bani", a spus Sameer Dossani, de la ActionAid International.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici