Inovaţiile tehnologice ale războiului din Ucraina. Analist: „Am aflat că armata rusă nu are 3 metri înălţime”

Urmărește
50293 afișări
Imaginea articolului Inovaţiile tehnologice ale războiului din Ucraina. Analist: „Am aflat că armata rusă nu are 3 metri înălţime”

Conflictul din Ucraina oferă lecţii vechi şi noi despre războiul din secolul XXI (moralul armatelor, slăbiciunea militară descoperită a Rusiei, cel mai transparent câmp de luptă din istoria conflictelor militare, graţie noilor tehnologii), raportează Wall Street Journal

Printre inovaţiile sale, dronele au fost folosite pentru supraveghere şi livrare echipate cu arme şi muniţii.

Ele au contribuit la un câmp de luptă extrem de vizibil şi au arătat cum tehnologiile ieftine le pot împiedica uneori pe cele mai scumpe construite la comandă să-şi atingă obiectivele. 

Tancurile au fost, de asemenea, puse pe teren, reînnoind o dezbatere despre utilitatea lor, după ce majoritatea au fost avariate sau distruse de armele portabile antitanc Javelin de fabricaţie americană. 

Chiar şi smartphone-urile de zi cu zi aruncă lumină pe câmpul de luptă, creând o arhivă vastă de aşa-numite informaţii cu sursă deschisă despre conflict, de la condiţile în care luptă soldaţii la crimele de război ale invadatorilor. 

Ucraina a reuşit mai întâi să-i respingă pe ruşi de la Kiev mulţumită echipamentelor şi armelor occidentale, ceea ce a determinat Rusia să se orienteze către atacuri de artilerie de la distanţă. Ucrainenii au achiziţionat lansatoare de rachete HIMARS, războiul devenind unul de uzură. 

Dar în ultimele luni, mişcarea liniilor frontului a încetinit, pe măsură ce ambele părţi se pregătesc pentru noi ofensive.

Succesele timpurii ale Ucrainei au încurcat evaluarea pe scară largă a multor analişti militari occidentali care au oferit ţării puţine speranţe faţă de ceea ce ei credeau că este o armată rusă superioară, care fusese revizuită şi modernizată în ultimii 15 ani. 

La un an, subperformanţa Rusiei şi supraperformanţa Ucrainei de până acum nu ne spun cum se termină războiul.

Dar Stephen Twitty, un general-locotenent în retragere al armatei americane şi fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA, a spus: „Am aflat că armata rusă nu are 3 metri înălţime”.

Importanţa moralului pentru succesul militar nu este un concept nou.

Cu mai bine de două secole în urmă, împăratul francez Napoleon a spus că moralul era de trei ori mai important decât forţa de muncă şi echipamentul de pe câmpul de luptă 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici