Ziarul britanic aminteşte că Papa Bendecit al XVI-lea, alături de un număr de partide de stânga, a făcut apel la populaţie să nu cadă pradă sentimentelor de intoleranţă etnică, dar declaraţiile sale au fost întâmpinate de un val de reacţii ostile în secţiunea dedicată comentariilor de pe site-urile italiene de ştiri.
Dar ceea ce va rămâne, în schimb, în memoria colectivă a poporului italian, fie ca o ruşine sau un far călăuzitor, în funcţie de percepţia fiecăruia, vor fi taberele improvizate ale romilor incendiate miercuri în cartierul Ponticelli din Neapole cu coteiluri Molotov de persoane suspectate că ar fi membri ai La Camora, mafia napolitană, scrie The Independent.
Reacţiile politicienilor locali au fost însă false, scrie cotidianul britanic. "Primul act de epurare etnică din noua Italie s-a consumat fără prea multă agitaţie", adăuga The Independent. "Trebuie să oprim cu fermitate aceste episoade tulburătoare împotriva romilor", a declarat Antonio Bassolino, guvernatorul provinciei Campania.
"Este de neconceput ca cineva să îşi imagineze că aş putea justifica acte de răzbunare împotriva romilor", a precizat, la rândul său, primarul oraşului Neapole, Rosa Russo Iervolino.
Romii trăiesc în Italia de şapte sute de ani, iar 70.000 din cei 160.000 de membri ai comunităţii au cetăţenie italiană. Sărăcia în care trăiesc şi refuzul de a se integra în societate le-au atras ostilitatea restului populaţiei iar sosirea imigranţilor români de etnie romă a confirmat opinia împărtăşită de mulţi italieni potrivit căreia romii şi taberele lor improvizate reprezintă sursa tuturor problemelor acestora, comentează cotidianul britanic.