Inscripţia furată de la Auschwitz a fost găsită, cinci suspecţi fiind arestaţi - VIDEO

Poliţia poloneză a anunţat în noaptea de duminică spre luni că a găsit inscripţia în limba germană "Arbeit macht frei" (Munca eliberează), furată vineri de la intrarea în fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau (în sudul Poloniei), şi că i-a arestat pe presupuşii hoţi.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Inscripţia furată de la Auschwitz a fost găsită, cinci suspecţi fiind arestaţi - VIDEO

Inscripţia furată de la Auschwitz a fost găsită, cinci suspecţi fiind arestaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am arestat în nordul Poloniei cinci bărbaţi, cu vârste între 20 şi 39 de ani. Inscripţia a fost găsită tăiată în trei bucăţi", a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Cracovia (sud), Dariusz Nowak.

"Aceştia au fost arestaţi cu puţin timp înainte de miezul nopţii, iar inscripţia găsită într-o locuinţă particulară", a adăugat acesta refuzând să facă alte precizări.

Inscripţia din metal, cu o lungime de cinci metri, era agăţată deasupra porţii la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz, instalat de Germania nazistă în Polonia ocupată.

Panoul a fost furat vineri dimineaţa. Dispariţia sa a provocat consternare în special în Israel şi în cadrul diasporei evreişti.

"Este o mare uşurare. Sunten extrem de recunoscători poliţiei care a făcut o muncă extraordinară", a declarat Pawel Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului Auschwitz.

"Într-un timp atât de scurt, au găsit inscripţia", a insistat acesta.

"Acest simbol, fără îndoială unul dintre cele mai importante, din secolul trecut, va reveni la locul său", a declarat acesta.

"Suntem foarte nerăbdători să vedem în ce stare este inscripţia. Potrivit informaţiilor de care dispunem, aceasta a fost tăiată în bucăţi. Restauratorii noştri vor încerca să o repare, pentru ca această să revină cât mai repede posibil la locul său".

Autorii furtului de la Auschwitz sunt recidivişti, dar nu neonazişti

Cei cinci presupuşi autori ai furtului celebrei inscripţii în germană "Arbeit macht frei" (Munca eliberează) sunt recidivişti care nu aparţin niciunei grupări neonaziste, a anunţat, luni, poliţia poloneză.

"Potrivit informaţiilor de care dispunem, niciunul dintre cei cinci nu aparţine vreunei grupări neonaziste şi nu este adept al acestor idei", a declarat presei Andrzej Rokita, comandantul poliţiei din regiunea Cracovia (sud).

"Sunt recidivişti, condamnaţi anterior fie pentru furt, fie pentru agresiune", a adăugat el.

Anchetatorii nu exclud ca răufăcătorii să fi acţionat în numele unui colecţionar, inclusiv un neonazist.

"Ne abţinem pentru moment să precizăm cu exactitate mobilul. În mod evident au acţionat pentru bani, însă trebuie să stabilim dacă a fost un furt la comandă sau pe cont propriu", a adăugat Rokita.

Cei cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani, riscă până la zece ani de închisoare, a precizat poliţia din Cracovia, într-o conferinţă.

"Doi dintre presupuşii hoţi au fost arestaţi la bordul unui autoturism la Gdynia (nord), iar ceilalţi trei la domiciliul lor din apropiere de Wloclawek (centru)", a precizat Rokita.

"Panoul a fost tăiat în trei bucăţi la locul furtului, pentru a fi mai uşor de transportat. A fost ascuns într-o pădure, în apropierea domiciliului unuia dintre hoţi", a continuat comandantul poliţiei din Cracovia.

O sursă din cadrul poliţiei a afirmat că presupuşii răufăcători "şi-au mărturisit" fapta şi "au arătat ei înşişi locul unde au îngropat inscripţia".

Panoul istoric nu a suferit alte pagube decât faptul că a fost tăiat în bucăţi şi va fi restituit muzeului de la Auschwitz "cât mai repede posibil, în orice caz înaintea celei de-a 65-a aniversări a eliberării" lagărului de la Auschwitz-Birkenau de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945, a afirmat Rokita.

Muzeul împreună cu alte instituţii au oferit o recompensă de aproape 30.000 de euro pentru orice informaţie care să ducă la găsirea inscripţiei şi a hoţilor.

De vineri, o copie a panoului metalic a fost plasată deasupra intrării în lagăr, vizitat anul trecut de peste un milion de persoane.

Germania nazistă a exterminat aici din 1940 până în 1945 circa 1,1 milioane de pesoane, dintre care un milion de evrei, restul fiind polonezi non-evrei, romi şi prizonieri sovietici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici