- Home
- Externe
- (05.06.2022, 07:50)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
InSecuritate/ Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti: Dependenţa energetică de Rusia trebuie redusă cât mai mult, cât mai rapid/1 din 3 euro va merge spre politicile de mediu
- • Iulia Ramona Chiriac: Este clară eliminarea dependenţei noastre de combustibilul fosil din Rusia. Acesta este utilizat ca o armă politică şi economică veritabilă
- • Iulia Ramona Chiriac: Clar vreau să spun la acest moment că vorbim de o criză provocată de războiul dus acum de Putin în Ucraina. Putin este cel care pune în pericol securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume
- • Iulia Ramona Chiriac: Purtătorul de drapel al solidarităţii cu Ucraina, dar şi al gestionării consecinţelor dramatice ale războiului este UE, suntem noi, comunitatea europeană şi, practic, vom oferi acest răspuns global pe patru linii principale – solidaritate, producţie, comerţ şi multilateralism.
Urmărește
343 afișări
InSecuritate/ Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti: Dependenţa energetică de Rusia trebuie redusă cât mai mult, cât mai rapid/1 din 3 euro va merge spre politicile de mediu
Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a vorbit sâmbătă seara, în emisiunea InSecuritate de la Aleph News, despre războiul din Ucraina, sprijinul european acordat Kievului în acest conflict, eliminarea dependenţei statelor membre de combustibili fosili din Rusia şi planurile Bruxelles-ului privind arhitectura de securitate şi apărare a Uniunii Europene.
Prezentăm principalele declaraţii ale şefei delegaţiei Comisiei Europene la Bruxelles, Iulia Ramona Chriac:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Iulia Ramona Chiriac: Este clară eliminarea dependenţei noastre de combustibilul fosil din Rusia. Acesta este utilizat ca o armă politică şi economică veritabilă pentru că toţi contribuabilii europeni plătesc aproape 100 de miliarde euro pe an şi evident, obiectivul nostru mare, cu care continuăm, necesitatea gestionării crizei climatice. Putem să reducem, într-un ritm şi mai rapid dependenţa noastră de combustibilii fosili din Rusia. De altfel, pe termen lung, acest Repower EU ne va ajuta să trecem la o aprovizionare pe care ne-o dorim cu energie viabilă, sigură, durabilă.
Iulia Ramona Chiriac: Putem spune că fiecare euro pe care îl investim acum în această tranziţie, îl investim pentru a ne asigura independenţa energetică. Nu construim de la zero, ci avem deja fundamentul pentru acest Repower EU şi mă refer la proiecte pe care le-am iniţiat deja, pe care ni le-am asumat toţi, toate statele membre prin Pactul verde european şi Iniţiativa Fit for 55. Ele se află deja la un nivel ridicat de ambiţie, dar iată acum, credem, şi 85% din cetăţenii europeni cred alături de noi, că UE trebuie să-şi reducă dependenţa de gazul şi petrolul rusesc cât mai curând posibil.
Iulia Ramona Chiriac: Ucraina este principalul exportator de grâu, de cereale. Aşadar, impactul direct este negativ asupra vieţii de zi cu zi, mai puţin a europenilor decât al populaţiilor de pe alte continente cum ar fi Africa sau Asia. Clar vreau să spun la acest moment că vorbim de o criză provocată de războiul dus acum de Putin în Ucraina. Putin este cel care pune în pericol securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume, afectează deja populaţia din mai multe ţări. Această armă pe care o foloseşte este una a înfometării lumii. De partea cealaltă, putem spune, UE conduce acest răspuns mondial, de a ne manifesta solidaritatea cu Ucraina şi cu ţările afectate de consecinţele negative ale războiului lui Putin. Noi suntem cei care căutăm soluţii pentru a sprijini Ucraina să producă şi să exporte produsele sale agroalimentare.
Iulia Ramona Chiriac: Purtătorul de drapel al solidarităţii cu Ucraina, dar şi al gestionării consecinţelor dramatice ale războiului este UE, suntem noi, comunitatea europeană şi practic vom oferi acest răspuns global pe patru linii principale – solidaritate, producţie, comerţ şi multilateralism. Aşadar, întotdeauna sprijinirea celor vulnerabili este o linie continuă în tot ceea ce face UE. Pe partea de producţie este vorba de 70 de ţări partenere în a stimula rezilienţa, sustenabilitatea sistemelor alimentare. Vrem să sporim rezilienţa pe tot ce înseamnă securitatea alimentară pe termen mediu. Comerţ. Vorbim de 20 milioane de tone de cereale aflate acum în silozurile Ucrainei şi blocate din cauza războiului. Noi, UE, noi toţi ne angajăm să găsim soluţii pentru a conecta producătorul, produsele de cei care au cea mai mare nevoie de ele.
Iulia Ramona Chiriac: Comisia Europeană are acest rol, foarte important, de a stabili agenda, are dreptul de iniţiativă. Procedăm ambiţios, stabilind obiective ambiţioase, dar în acelaşi timp realiste. Este clar că dependenţa energetică de Rusia trebuie redusă cât mai mult, cât mai rapid. Este ceva ce putem face şi vom face prin acest Repower EU, un plan care ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm eliminarea treptată a combustibililor fosili şi să să relansăm investiţiile la o scară nouă. Şi pe partea de sancţiuni, dacă e să discutăm, vedeţi suntem mareu puşi în faţa necesităţii de a găsi echilibrul ideal între sancţiuni care să lovească armata care finanţează războiul lui Putin – mă refer oligarhi, tot ecosistemul economic care îl finanţează, dar în acelaşi timp să fim atenţi la felul în care aceaste sancţiuni au impact asupra cetăţenilor europeni.
Iulia Ramona Chiriac: Prin Repower EU putem înlocui, până în 2027, sută la sută din importurile din Rusia de combustibili fosili prin eficienţă energetică, prin energie verde şi, foarte important, prin diversificarea surselor. Iată, acum, noul context geopolitic ne impulsionează să accelerăm şi aici există o unitate la nivelul statelor membre de a înţelege ceea ce numim securitatea energetică a Europei.
Iulia Ramona Chiriac: Acest nou context ne permite să punem anumite întrebări identitare, să discutăm anumite teme, cum este şi felul în care gândim arhitectura de securitate şi apărare a UE. Nu e prima dată când discutăm lucrurile astea, dar acum noul context ne şi oferă posibilitatea unui plan de acţiune ambiţios. (...) Obiectivul acestui acord, acestei viziuni este de a face din UE un furnizor de securitate mai puternic şi mai capabil. Şi această busolă strategică va consolida autonomia strategică a UE. Constant, gândim aceste lucruri împreună cu NATO, care rămâne baza apărării colective pentru membrii săi şi, desigur, în colaborare cu organizaţiile internaţionale, ONU.
Iulia Ramona Chiriac: Cetăţenii trebuie să ceară performanţă, trebuie să ceară voinţă politică, implicare, pentru că banii depind exclusiv de realizarea investiţiilor şi a reformelor prezentat în acest plan de redresare. Aşadar, nu este un cec în alb, ci vine pe măsura demonstrării unor performanţe. Până acum am colaborat foarte bine cu statul român. A avut de îndeplinit o serie ţinte şi jaloane care au vizat cumva şi asigurarea cadrului legal, instituţional pentru a începe apoi derularea investiţiilor. Sunt 5 ani în care România va trebui să livreze, ca şi celelalte state membre, toate aceste obiective pe care, atenţie, România le-a propus. (...) România şi-a stabilit un nivel de ambiţie foarte ridicat ceea ce nu poate decât să ne dea şi speranţe că şi rezultatele, şi livrabilele către cetăţeni vor fi la acelaşi nivel.
Iulia Ramona Chiriac: Aderarea României la UE a adus beneficiile pieţei interne, miliarde de fonduri europene pentru dezvoltare şi modernizare în toate domeniile la care vă puteţi gândi. (...) România a oferit foarte mult. În contextul actual, dar şi cel pandemic, România s-a remarcat ca partener european puternic, foarte responsabil care a acţionat cu responsabilitate. Îmi amintesc că România a fost primul stat membru care a găzduitacel mecanism de rezervă şi distribuţie medicală, despre felul în care România a trimis echipamente medicale şi personal medical pentru a sprijini alte state membre, iar acum, în contextul actual vedem că România nu doar consolidează UE pe plan intern, dar este esenţială în tot ceea ce înseamnă stabilitate regională, efort umanitar pentru refugiaţii din Ucraina. Aşadar, România a beneficiat de tot ceea ce poate oferi UE şi, privind la alţii din afară care doresc să facă parte din această familie, înţelegem ce înseamnă acest lucru şi, la rândul său, România a oferit generos, responsabil şi constructiv.
Iulia Ramona Chiriac: Lucrul foarte important atunci când discutăm despre tema extinderii este faptul că există un proces clar stabilit, cu o metodologie clar stabilită şi nişte criterii foarte serioase pe care trebuie să le îndeplinească un stat candidat pentru a putea face parte din familia europeană. România le cunoaşte foarte bine, ne amintim în urmă cu 20 de ani câte eforturi s-au făcut pentru a îndeplini acele criterii de la Copenhaga. Toate aceste teme vor fi discutate şi statele, care vor deveni parte a proiectului european a pieţei unice, vor trebui să îndeplinească aceste criterii de aderare înainte de momentul aderării.
Iulia Ramona Chiriac: Noi vom arăta că se poate, că această tranziţie fundamentală spre o economie curată, verde, circulară, sustenabilă este posibilă. Noi, UE, cetăţenii din România şi toate celelalte state membre cheltuim 1 din 3 euro pe teme verzi. 1 din 3 euro va merge spre politicile de mediu. Şi nu în ultimul rând, tot pe ideea de leadership şi softpower şi de exportatori de norme, noi suntem cei care, pe tema digitalizării, încercăm acest efort de a stabili standarde de protecţie de datelor personale. Toţi vorbim de acest GDPR. Noi am realizat acest lucru şi este un model preluat acum de India. Efortul de a guverna utilizarea datelor, de a asigura o piaţă corectă, atât pentru marii jucători digitali, cât şi pentru ceilalţi. Aşadar, toate aceste lucruri ţin de o putere reală de atracţie şi de a exporta norme şi valori europene.
Iulia Ramona Chiriac: Comisia Europeană a spus deja în 2011 că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în spaţiul Schengen. Decizia se află la nivelul Consiliului UE. Nu putem decât spera, iată preşedinţia franceză a inclus în raportul recent pe tema Schengen că reprezentanţii Comisiei au spus acest lucru, a reiterat necesitatea, importanţa ca România să facă parte din această arhitectură de securitate şi de gestionare a frontierelor. Urmează preşedinţia cehă, preşedinţia suedeză. Acesta este formatul în care o decizie cu privire la acest lucru va fi luată. Vă pot confirma că este o temă despre care comunicăm şi noi constant la Bruxelles, comunicăm aşteptarea României cu privire la acest lucru.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe