- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (29.12.2015, 18:03)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa constituţională din R.Moldova a răspuns contestaţiei privind desemnarea premierului Sturza
Curtea Constituţională din Republica Moldova a răspuns, marţi, solicitării grupului parlamentar social-democrat privind desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, instanţa reiterând modurile în care preşedintele trebuie să numească şeful guvernului.
Urmărește
483 afișări
Instanţa constituţională din R.Moldova a răspuns contestaţiei privind desemnarea premierului Sturza (Imagine: Daniel Mihailescu / Mediafax Foto)
"Atribuţiile preşedintelui de a propune candidatul la funcţia de prim-ministru reprezintă o obligaţie constituţională. Pentru realizarea acestei atribuţii, preşedintele trebuie să-şi asigure, prin consultarea grupurilor, susţinerea atât a majorităţii parlamentare, cât şi cooperarea constructivă a minorităţii", a transmis Curtea Constituţională.
"În cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele desemnează candidatul susţinut de această majoritate. Dacă nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea grupurilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru chiar dacă grupurile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui", subliniază Curtea Constituţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"În cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele desemnează candidatul susţinut de această majoritate. Majoritatea parlamentară trebuie să fie formalizată, nu doar declarată prin indicarea deputaţilor care o reprezintă şi notificarea oficială a Preşedinţiei cu specificarea disponibilităţii de a susţine o candidatură la funcţia de prim-ministru", se arată în decizia Curţii Constituţionale.
În acest context, plenul Curţii Constituţionale a decis să trimită o adresă Parlamentului pentru a reglementa procedura de formalizare a majorităţii parlamentare şi de notificare a preşedintelui privind formarea acestei majorităţi, potrivit site-ului Agora.md.
Deputaţi ai grupului parlamentar social-democrat din Republica Moldova s-au adresat Curţii Constituţionale pentru a cere anularea decretului preşedintelui Nicole Timofti de numire a lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, relatează Radio Europa Liberă.
În sesizarea publicată pe site-ul instanţei constituţionale, autorii sesizării cer interpretarea Articolului 98 al Constituţiei pentru a se stabili dacă preşedintele Republicii Moldova poate desemna un premier în lipsa unei majorităţi parlamentare.
Nicolae Timofti l-a însărcinat pe Ion Sturza să formeze guvernul pe 21 decembrie, după aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorităţi şi asupra unui candidat. Ion Sturza a declarat că va forma un guvern neafiliat politic.
Partidul Democrat (PDM) a contestat decizia de numire, creând un grup format din 34 de parlamentari democraţi şi foşti comunişti în scopul blocării eforturilor de susţinere a viitorului guvern. Ion Sturza va cere votul de învestitură pe 4 ianuarie.
Citeşte şi: Desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier al R.Moldova, contestată la instanţa constituţională
Citeşte şi: Premierul desemnat Ion Sturza începe negocieri pentru formarea Guvernului moldovean. Şansele sale de a primi votul Parlamentului par minime - presă
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe