Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate

Coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale în temeiul dreptului internaţional, a declarat cea mai înaltă instanţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, într-un aviz consultativ emis vineri.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate

Concluziile judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) nu sunt obligatorii, dar au greutate în temeiul dreptului internaţional, potrivit Reuters.

"Coloniile israeliene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, precum şi regimul asociat acestora, au fost înfiinţate şi sunt menţinute prin încălcarea dreptului internaţional", a declarat preşedintele instanţei, Nawaf Salam, citind concluziile unui grup de 15 judecători.

Cazul provine dintr-o cerere din 2022 a Adunării Generale a ONU, dinanintea conflictului actual dintre Israel şi Hamas.

Adunarea ONU a solicitat instanţei să evalueze consecinţele juridice ale "ocupaţiei prelungite, colonizării şi anexării" de către Israel a teritoriilor palestiniene, inclusiv a Ierusalimului de Est, şi ale politicilor guvernamentale israeliene asociate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici