Instanţa supremă a Suediei respinge procesul Gretei Thunberg privind acţiunile climatice

Curtea Supremă a Suediei a decis miercuri că Greta Thunberg şi sute de alţi activişti nu pot continua un proces care a încercat să forţeze statul să ia măsuri mai ferme împotriva schimbărilor climatice, scrie Reuters.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a Suediei respinge procesul Gretei Thunberg privind acţiunile climatice

Instanţa supremă a Suediei respinge procesul Gretei Thunberg privind acţiunile climatice

Activiştii au intentat un proces colectiv în 2022 la o instanţă districtuală, susţinând că statul încalcă drepturile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin faptul că nu face suficient pentru a limita schimbările climatice sau pentru a atenua efectele acestora.

Instanţa districtuală a solicitat Curţii Supreme în 2023 să clarifice dacă un astfel de proces poate fi efectiv judecat de o instanţă suedeză, în urma unei cereri a statului de respingere a cauzei.

„O instanţă nu poate decide că parlamentul sau guvernul trebuie să ia măsuri specifice. Organele politice decid în mod independent ce măsuri climatice specifice ar trebui să ia Suedia”, a declarat miercuri Curtea Supremă.

Curtea a adăugat însă că nu a exclus posibilitatea ca un proces formulat în mod diferit să poată fi judecat în Suedia, întrucât Curtea Europeană de Justiţie a afirmat că grupurile care îndeplinesc anumite cerinţe pot avea dreptul de a da în judecată în legătură cu schimbările climatice.

„Curtea Supremă afirmă în decizia sa că un astfel de caz ar putea viza doar chestiunea dacă drepturile persoanelor în temeiul convenţiei au fost încălcate, nu şi măsurile specifice pe care statul este obligat să le ia”, a declarat aceasta.

Grupul de 300 de reclamanţi în acest caz, care se autointitulează grupul Aurora, a dorit ca instanţa districtuală să ordone Suediei să facă mai mult pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că guvernul elveţian a încălcat drepturile cetăţenilor săi prin faptul că nu a luat măsuri suficiente pentru a combate schimbările climatice. Dar a respins alte două cauze, inclusiv una depusă de şase tineri portughezi împotriva a 32 de ţări europene care, potrivit reclamanţilor, nu au reuşit să prevină schimbările climatice catastrofale. Instanţa a declarat că aceştia trebuie mai întâi să solicite o hotărâre în Portugalia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici