Instanța supremă a UE se pronunță împotriva sistemului de „pașapoarte de aur” din Malta
Comisia Europeană a intentat o acțiune în justiție împotriva Maltei, în 2022, cu privire la acest program, care acordă străinilor un pașaport și, prin urmare, dreptul de a locui și de a lucra în orice țară din UE în schimbul unei investiții de aproximativ 1 milion de euro.
Curtea a declarat că statele membre pot stabili modul în care acordă sau retrag cetățenia, dar că sistemul din Malta a erodat principiul încrederii reciproce în cadrul UE.
„Un stat membru nu poate acorda cetățenia sa – și, astfel, cetățenia europeană – în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite, întrucât acest lucru echivalează, în esență, cu transformarea dobândirii cetățeniei într-o simplă tranzacție comercială”, a declarat instanța.
„O astfel de practică nu face posibilă stabilirea legăturii necesare de solidaritate și bună-credință între un stat membru și cetățenii săi și nici asigurarea încrederii reciproce între statele membre”, a adăugat aceasta.
Malta, care a insistat în mod repetat că interpretarea sa a tratatelor UE este corectă, a declarat că respectă instanțele și că studiază o modalitate de a-și alinia normele privind cetățenia la hotărâre.
Statul a adăugat că, din 2015, sistemul a generat peste 1,4 miliarde de euro și a finanțat investiții în locuințe sociale, asistență medicală, sport și cultură.