Instanţa supremă din SUA se pronunţă împotriva demersului lui Mohammad Munaf

Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite s-a pronunţat joi împotriva demersului cetăţeanului americano-irakian Mohammad Munaf, care încerca să conteste detenţia sa în Irak, unde se află în custodia forţelor americane.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă din SUA se pronunţă împotriva demersului lui Mohammad Munaf

Instanţa supremă din SUA se pronunţă împotriva demersului lui Mohammad Munaf

Mohammad Munaf şi americano-iordanianul Shawqi Omar se află în custodia autorităţilor americane la baza Camp Cropper, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad. Cei doi deţinuţi, de religie sunnită, susţin că vor fi supuşi torturii dacă vor fi predaţi autorităţilor irakiene.

Potrivit deciziei instanţei supreme, judecătorii federali nu pot bloca transferul celor doi suspecţi autorităţilor irakiene, care doresc să îi judece pentru implicare în activităţi insurgente şi infracţionale.

Preşedintele instanţei, John Roberts, a subliniat că demersurile celor doi ar fi trebuit respinse prompt. În schimb, avocaţii suspecţilor afirmă că aceştia riscă să fie torturaţi sau chiar ucişi dacă vor fi transferaţi în custodia irakienilor, argumentând că trebuie să aibă acces la tribunalele americane pentru a contesta detenţia şi predarea către autorităţile locale.

Mohammad Munaf, care are cetăţenie americano-irakiană, a fost condamnat la moarte pentru presupusul rol în răpirea a trei jurnalişti români, în 2005. Condamnarea sa a fost anulată ulterior de justiţia irakiană, iar cercetările în acest caz au fost reluate.

Celălalt suspect este iordaniano-americanul Shawqi Omar, acuzat de colaborare cu fostul lider islamist Abu Musab al-Zarqawi. Un judecător federal din Washington şi o Curte de apel americană au blocat transferul lui în custodie irakiană.

Administraţia George W. Bush afirmă că tribunalele americane nu au jurisdicţie în aceste cazuri, în principal pentru că cei doi sunt deţinuţi de forţa multinaţională din Irak, din care fac parte şi trupe americane.

Curtea Supremă a respins argumentul că cei doi nu au dreptul să conteste detenţia. Roberts a explicat că acest drept se extinde cetăţenilor americani deţinuţi în străinătate de trupe americane care operează sub ierarhia militară americană. Dar tribunalele americane nu au dreptul să blocheze transferul într-o ţară străină a persoanelor cercetate penal.

În opinia lui Roberts, argumentul că cei doi riscă să fie torturaţi este un motiv serios de îngrijorare, dar problema trebuie analizată de autorităţile politice, nu de justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici