- Home
- Externe
- STOCKHOLM, (14.04.2014, 12:57)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace: Cheltuielile militare au scăzut în 2013 la nivel mondial, dar au crescut în Rusia şi China
Cheltuielile militare au scăzut în lume în 2013, în special în urma reducerilor bugetare în domeniul apărării din partea ţărilor occidentale, mai ales din partea SUA, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), dar au crescut în Rusia şi China.
Urmărește
315 afișări
Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace: Cheltuielile militare au scăzut în 2013 la nivel mondial, dar au crescut în Rusia şi China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În 2012, cheltuielile au scăzut, pentru prima oară din 1998, cu 0,4 la sută, dar declinul s-a accelarat, ajungând la 1,9 la sută, potrivit calculelor din raportul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
Cu toate acestea, "creşterea cheltuielilor militare în ţările emergente şi în curs de dezvoltare continuă fără încetare", a subliniat, într-un comunicat, Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru bugete militare.
"Deşi în anumite cazuri, aceasta este consecinţa firească a creşterii economice sau un răspuns la nevoile reale de securitate, în alte cazuri reprezintă o alocare a veniturilor obţinute din exploatarea resurselor naturale, fenomen observat în special la regimurile autocratice sau în apariţia unor curse regionale de înarmare", a adăugat expertul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Potrivit raportului SIPRI, cheltuielile militare se ridică la 1.250 de miliarde de euro la nivel mondial, în 2013.
Statele Unite au în continuare cel mai ridicat buget pentru apărare, deşi o scădere de 7,8 la sută a avut loc odată cu încheierea operaţiunilor militare din Irak şi începutul retragerii din Afganistan, dar şi a reducerilor bugetare adoptate automat de Congres în 2011.
În schimb, China, Rusia şi Arabia Saudită se numără printre cele 23 de ţări care şi-au dublat bugetul pentru apărare faţă de nivelul din 2004.
Astfel, Beijingul a cheltuit cu 7,4 la sută mai mult în 2013, iar diferendele teritoriale cu China au determinat unele dintre ţările vecine să crească bugetele pentru apărare.
"Îngrijorările Japoniei în legătură cu puterea militară crescândă a Chinei, la care se adaugă politica naţionalistă a Guvernului nipon, au determinat Tokyo să renunţe treptat la tradiţionalele cheltuieli reduse pentru armată", a explicat Perlo-Freeman.
De altfel, în Asia s-a înregistrat o creştere semnificativă a cheltuielilor militare, în special în perspectiva retragerii soldaţilor din Afganistan, programată pentru sfârşitul lui 2014.
În Europa, Franţa face o notă distinctă, în condiţiile în care, pe fondul unei creşteri economice reduse, Parisul nu a scăzut bugetul pentru armată, iar cheltuielile militare s-au diminuat cu doar 4 la sută, în comparaţie cu 2008.
În Orientul Mijlociu, bugetele militare au crescut cu 4 la sută în 2013. SIPRI menţionează însă că datele trebuie privite cu rezervă, în condiţiile în care nu sunt date disponibile în legătură cu Emiratele Arabe Unite, Iran, Qatar şi Siria.
Arabia Saudită a depăşit însă în 2013 atât Franţa, aflată pe locul cinci, cât şi Marea Britanie, potrivit SIPRI, care explică creşterea cu 14 la sută a cheltuielilor pentru apărare prin temerile privind tensiunile cu Iranul şi eventuale revolte pe plan intern.
În ceea ce priveşte Africa, cheltuielile militare au crescut cu 8,3 la sută, în special în ţări precum Algeria şi Angola, mari producători petrolieri.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe