Schimbarea este probabil menită să „remedieze parţial lipsa de instructori militari ruşi, dintre care mulţi sunt trimişi în Ucraina sau au fost ucişi acolo”, transmite instituţia britanică.
Ministerul britanic al Apărării spune că schimbarea reprezintă o „inversare a rolurilor”, deoarece armata belarusă a fost în mod tradiţional considerată de Rusia ca fiind „inferioară” celei ruseşti.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu dictatorul belarus Alexander Lukaşenko la Minsk pe 19 decembrie, aceasta fiind cea de-a opta întâlnire a lui Putin cu Lukaşenko în acest an.
Putin şi Lukaşenko au convenit să continue practica exerciţiilor militare comune şi să dezvolte noi echipamente militare pentru a forma un „spaţiu unic de apărare”.
Putin a anunţat că soldaţii ruşi vor antrena piloţii belaruşi pe avioane retehnologizate „pentru posibila utilizare a muniţiei aeropurtate cu focos special”, referindu-se la rachetele Kinzhal şi focoasele nucleare.
Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că „nu s-a întâmplat nimic dramatic în timpul acestei întâlniri”.
În mod similar, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că Lukaşenko a reuşit probabil să devieze eforturile lui Putin de a constrânge Belarusul să continue integrarea ruso-belarusă.