Insulele Feroe au reînnoit pentru un an un acord privind cotele de pescuit cu Rusia, în ciuda invaziei în Ucraina şi statutului de „stat sponsor al terorismului”

Insulele Autonome Feroe din Danemarca au reînnoit pentru un an un acord privind cotele de pescuit cu Rusia, în ciuda invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat sâmbătă un ministru local.

Urmărește
423 afișări
Imaginea articolului Insulele Feroe au reînnoit pentru un an un acord privind cotele de pescuit cu Rusia, în ciuda invaziei în Ucraina şi statutului de „stat sponsor al terorismului”

FOTO AFP

Locuite de aproximativ 54.000 de locuitori, Insulele Feroe sunt în mare parte autonome faţă de Danemarca din 1948.
 
„Insulele Feroe au perfectă dreptate să prelungească acordul de pescuit existent cu Rusia”, a declarat ministrul Pescuitului din arhipelagul din Atlanticul de Nord, Arni Skaale, pentru cotidianul Jyllands-Posten.
 
El a adăugat însă că insulele, care nu fac parte din Uniunea Europeană, condamnă „orice formă de război - de asemenea, războiul din Ucraina”, după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina în februarie.
 
Acordul este în vigoare din 1977 şi poate fi reînnoit în fiecare an.
 
Acesta stabileşte cote de captură pentru cod, eglefin, merlan şi hering în Marea Barents, la nord de Rusia, pentru pescarii din Insulele Feroe, şi în apele din largul coastelor Insulelor Feroe pentru navele de pescuit ruseşti.
 
Teritoriul autonom este foarte dependent de pescuit pentru veniturile sale, iar ministerul pescuitului spune că acordul cu Rusia acoperă 5% din PIB-ul său, relatează AFP.
 
Rusia a devenit un partener comercial cheie al Insulelor Feroe de când acestea şi Islanda vecină s-au certat cu Uniunea Europeană - inclusiv Danemarca - între 2010 şi 2014 din cauza cotelor de macrou şi hering, relatează The Guardian.
 
Un embargou impus de UE asupra peştelui din Insulele Feroe a afectat economia teritoriului, care s-a orientat atunci către alte pieţe.
 
„Astăzi avem acorduri de liber schimb doar cu şase ţări - şi nu cu Uniunea Europeană”, a declarat Skaale. ”Dacă ne izolăm de una dintre aceste pieţe, ar putea fi problematic pentru întreaga generaţie următoare”, mai punctează acesta.
 
Autorităţile din arhipelag au declarat totuşi că se vor gândi la alternative la acordul cu Rusia după scrutinul parlamentar local din 8 decembrie.
 
Luna trecută, Norvegia, ţară vecină şi membră NATO, şi Rusia au convenit, de asemenea, asupra cotelor de captură în Marea Barents pentru anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici