Insulele greceşti se confruntă cu criza apei, când sezonul turistic îşi intră în drepturi

  • Insulele greceşti, cunoscute pentru oraşele lor idilice, peisajele pitoreşti şi plajele însorite, se confruntă cu o criză gravă.
  • Multe dintre ele au o lipsă alarmantă de apă - o problemă care se va agrava pe măsură ce sezonul turistic va fi în plină desfăşurare şi vremea caldă şi uscată va continua.
Urmărește
629 afișări
Imaginea articolului Insulele greceşti se confruntă cu criza apei, când sezonul turistic îşi intră în drepturi

Insulele greceşti se confruntă cu criza apei, când sezonul turistic îşi intră în drepturi

Mai multe insule, inclusiv Leros, Sifnos şi părţi din Creta şi Kefalonia, au declarat stare de urgenţă din cauza lipsei apei, deoarece anii cu ploi foarte puţine şi o iarnă anormal de caldă au afectat rezervoarele şi sursele subterane de apă.

Autorităţile se străduiesc să găsească soluţii, inclusiv transformarea apei de mare în apă potabilă, în timp ce insulele se pregătesc pentru sosirea a milioane de turişti în următoarele săptămâni.

În Naxos, o insulă muntoasă din Marea Egee, mărginită de lungi plaje nisipoase, rezervoarele s-au redus dramatic. Cele două rezervoare ale insulei, alimentate de ploaie, deţin acum împreună aproximativ 200.000 de metri cub de apă, o treime din cât aveau anul trecut.

„Schimbările climatice sunt de vină pentru lipsa de apă cu care ne confruntăm”, a declarat primarul din Naxos, Dimitris Lianos, pentru CNN: „Dar turismul agravează problema prin creşterea cererii”.

Naxos îşi poate satisface nevoile de apă pentru moment, a spus Lianos, dar este îngrijorat de ceea ce va urma, deoarece se aşteaptă ca alte mii de turişti să coboare pe insulă în restul verii.

Lipsa apei este o problemă în multe părţi ale Greciei, din cauza cererii în creştere, a lipsei de politici durabile în domeniul apei şi a schimbărilor climatice, dar insulele sunt cele mai vulnerabile, a declarat Nikitas Mylopoulos, profesor specializat în gestionarea apei la Universitatea din Tesalia.

„Acestea combină lipsa resurselor de apă cu o creştere extraordinară a cererii de apă în timpul verii”, a declarat el pentru CNN.

În Tinos, o insulă aflată la nord de Naxos, presărată cu faleze albe şi sute de biserici, aprovizionarea cu apă se află, de asemenea, la un punct critic. Insula, care nu are rezervoare ca Naxos, obişnuia să îşi acopere necesarul prin puţuri şi foraje pentru a exploata sursele subterane. Dar acest lucru devine din ce în ce mai greu pe măsură ce apa seacă, a declarat primarul din Tinos, Panagiotis Krontiras.

La Leros, o insulă din sudul Mării Egee, situaţia apei a devenit atât de gravă încât luna trecută autorităţile au declarat stare de urgenţă. La începutul acestei luni, Marina greacă şi Ministerul Apărării au trimis nave cu apă pe insulă pentru a satisface nevoile de bază ale comunităţii.

Temerile legate de apă alimentează, de asemenea, dezbateri cu privire la turismul excesiv pe insule, pe măsură ce numărul vizitatorilor creşte.

Turismul este „nesustenabil şi planificat zero”, ceea ce duce la o creştere enormă a cererii de apă, a declarat Mylopoulos, profesor universitar.

Situaţia pare să se agraveze pe măsură ce se apropie sezonul turistic de vârf din august - când cererea de apă va fi cea mai mare - şi vremea uscată şi caldă pare să continue.

Grecia se află în plin val de căldură, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici