Anunţul prim-ministrului Manasseh Sogavare vine după ce s-a aflat că SUA au primit o notificare privind moratoriul. „La 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea guvernului Insulelor Solomon cu privire la un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, în aşteptarea actualizărilor procedurilor de protocol”, a precizat marţi ambasada SUA din Canberra.
Această decizie vine după ce Honiara nu a răspuns vineri la o solicitare pentru ca o navă a Gărzii de Coastă americane să acosteze şi să realimenteze. Nava a fost redirecţionată către Papua Noua Guinee, potrivit
The Guardian.
A existat o întârziere în procesarea aprobării navei şi aceasta părăsise deja apele Insulelor Solomon când a fost comunicată aprobarea, a declarat Sogavare.
Întârzierea a fost cauzată în principal de faptul că informaţiile corespunzătoare nu au fost trimise la timp la biroul său, a spus el.
Primul ministru a folosit incidentul ca justificare pentru moratoriu. „În acest scop, le-am cerut partenerilor noştri să ne acorde timp pentru a revizui şi a pune în aplicare noile noastre procese înainte de a trimite alte cereri pentru ca navele militare să intre în ţară„, a declarat Sogavare, în timp ce a întâmpinat marţi seara, la Honiara, o navă spital a marinei americane.
„Odată ce noul mecanism va fi pus în aplicare, vă vom informa pe toţi. Anticipăm că noul proces va fi mai uşor şi mai rapid”.
Nava spital a marinei americane Mercy a acostat luni în Honiara pentru o misiune de două săptămâni. „Nava Mercy a marinei americane a primit autorizaţia diplomatică înainte de punerea în aplicare a moratoriului. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia„, se arată în declaraţia ambasadei SUA.
Prim-ministrul australian Anthony Albanese intenţionează să îl primească pe omologul său din Insulele Solomon în următoarele săptămâni, în timp ce Australia încearcă să consolideze legăturile cu această naţiune din Pacific.