Întâlnire fără precedent: China şi Taiwanul au lansat un dialog oficial istoric

China şi Taiwanul au început marţi un dialog istoric, la nivel de Guvern, pentru prima dată de la sfârşitul războiului civil din 1949, într-un context de detensionare şi de schimburi sporite între malurile Strâmtorii Formosa.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Întâlnire fără precedent: China şi Taiwanul au lansat un dialog oficial istoric

Întâlnire fără precedent: China şi Taiwanul au lansat un dialog oficial istoric (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste întâlniri, la un nivel fără precedent, au avut loc, în mod simbolic, la Nankin, oraşul din estul ţării pe care tabăra naţionalistă condusă de către Chiang Kai-shek l-a ales drept capitală.

Wang Yu-chi, un oficial taiwanez însărcinat cu relaţiile cu China continentală, s-a întâlnit la Nankin cu omolgul său, Zhang Zhijun, şeful Biroului chinez pentru Afaceri Taiwaneze.

Sala în care s-a desfăşurat întâlnirea celor doi a fost decorată în mod neutru, fără steaguri sau titluri oficiale afişate pe masa la care s-au purtat discuţiile, pentru menajarea anumitor sensibilităţi. Cei doi şi-au strâns mâinile îndelung şi călduros.

"Atât timp cât vom continua să avansăm pe calea dezvoltării paşnice, putem şi ar trebui să ne apropiem, în viitor", a declacat Zhang Zhijun, citat de agenţia oficială de presă China Nouă.

El a îndemnat ambele părţi să acţioneze astfel încât relaţiile chinezo-taiwaneze să nu mai fie tulburate.

Wang Yu-chi a insistat, la rândul său, asupra "noului capitol" deschis de vizita sa oficială în China comunistă, un gest care era, în opinia sa, de neimaginat în urmă cu câţiva ani.

Însă, în opinia unor experţi, lideri din cele două teritorii nu se vor reîntâlni într-un viitor apropiat.

Wang Yu-chi l-a invitat pe omologul său în Taiwan, pentru ca să "înţeleagă mai bine societatea din Taiwan şi condiţiile de trai ale populaţiei acestuia".

Întâlnirea relevă eforturile depuse de câţiva ani de către cele două părţi, despărţite de Strâmtoarea Formosa, de a mai alina rănile războiului civil care a condus, în 1949, la împărţirea între "Republica China" şi "Republica Populară China".

În acel an, două milioane de susţinători chinezi ai liderului naţionalist Chiang Kai-shek, înfrânt de oamenii lui Mao, s-au refugiat pe Insula Taiwan.

De atunci, Beijingul şi Taipeiul revendică, fiecare în parte, deplina autoritate asupra Chinei.

Beijingul consideră Taiwanul ca parţinându-i şi nu a renunţat la reunificiare, prin forţă dacă este necesar. Însă relaţiile între cele două entităţi s-au ameliorat după alegerea, în 2008, a preşedintelui Ma Ying-jeou.

Acest artizan al renaşterii Partidului Kuomintang (KMT) - fostul inamic naţionalist - a fost reales în 2012 şi este un susţinător al relaţiilor cu China continentală.

În urma unor contacte timide în anii '90, Taiwanul şi China au pătruns, în 2010, într-o etapă decisivă pe calea "dezgheţării" relaţiilor, semnând un acord-cadru de cooperare economică, la iniţiativa lui Ma Ying-jeou.

Acest acord şi alte gesturi de deschidere, ca reluarea legăturilor aeriene directe, au fost negociate, însă, prin organisme semioficiale, deoarece Beijingul şi Taipeiul nu întreţin, în continuare, relaţii diplomatice.

În cursul vizitei de patru zile, Wang Yu-chi urmează să evoce crearea unui Birou de legătură, integrarea economică regională şi acces la îngrijiri medicale pentru studenţi taiwanezi care studiază în China. Problema libertăţii presei urmează, de asemenea, să fie abordată.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Ma Ying-jeou a declarat că acesta consideră că întâlnirea este de "o mare importanţă pentru dezvoltarea paşnică a relaţiilor bilaterale şi (conţine) elemente cruciale în vederea normalizării relaţiilor de o parte şi de alta a strâmtorii".

În funcţie de rezultat, sejurului lui Wang Yu-chi în China ar putea pune primul jalon al unei întâlniri între Ma Ying-jeou şi preşedintele chinez Xi Jinping, apreciază George Tsai, un politolog de la Taipei.

"Cele două părţi dibuie pietrele de sub picioare traversând râul", spune el, citând un provers chinez despre prudenţă.

Summitul liderilor APEC (Cooperarea economică a ţărilor din regiunea Asia-Pacific) care va avea loc în octombrie, la Beijing, va reprezenta o ocazie ideală în acest sens, în opinia lui Wang Yu-chi.

Preşedintele chinez s-a întâlnit cu fostul preşedinte taiwanez, Vincent Siew, în cadrul ultimului summit APEC, în Indonezia, în octombrie 2013. China se opune în continuare prezenţei oficiale a liderilor taiwanezi în cadrul organizaţiei Asia-Pacific.

Taiwanul doreşte să determine o avansare, în cadrul acestor întâlniri, a unor dosare practice în domeniile economic şi al securităţii. China, în schimb, vizează revenirea Taiwanului sub tutela sa, subliniază Jia Qingguo, un profesor de la Universitatea din Beijing.

China "acordă, probabil, mai multă importanţă accelerării integrării economice, gândindu-se la unificarea politică pe termen mai lung", este el de părere.

Drumul este lung şi presărat de "capcane" până la normalizarea relaţiilor dintre Beijing şi Taipei, însă întâlnirea de la Nankin are un "impact simbolic" puternic, apreciază Jia Qingguo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici