Întâlniri la nivel înalt. Vance vizită în India. Iranienii merg la Beijing
Vicepreşedintele SUA, JD Vance, a început luni o vizită de patru zile în India. În timpul acesteia, Vance se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi pentru a discuta despre tarifele vamale anunţate de Donald Trump. În India, vicepreşedintele va participa şi la o serie de evenimente private.
Vicepreşedintele SUA, JD Vance, a început luni o vizită de patru zile în India. El va purta discuţii cu prim-ministrul Narendra Modi, în contextul în care New Delhi vrea să evite taxele vamale americane prin semnarea unui acord comercial, potrivit Reuters.
Modi este interesat de consolidarea legăturilor cu administraţia Trump şi a fost unul dintre primii lideri mondiali care s-a întâlnit cu preşedintele american după revenirea acestuia la Casa Albă. De aceea, se aşteaptă ca Modi şi Vance să analizeze progresele înregistrate în cadrul agendei bilaterale trasate în februarie. Aceasta include „echitatea” în comerţul bilateral şi dezvoltarea parteneriatului SUA-India în domeniul apărării
Discuţiile oficiale vor fi luni. Ulterior, Vance va avea un program cu numeroase evenimente private. Conform unor surse, el şi familia sa vor vizita Taj Mahal şi vor participa la o nuntă în oraşul Jaipur. Soţia lui Vance, Usha, este fiica unor imigranţi indieni.
Iranienii, vizită în China
Şeful diplomaţiei iraniene va vizita China pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului. În această perioadă, programul este analizat şi de americani.
Ministrul de externe iranian, Abbas Araqchi, va vizita China marţi, potrivit Reuters. Anunţul a fost făcut luni de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Esmaeil Baghaei.
Întâlnirea din China va avea loc înaintea unei a treia runde de discuţii dintre Teheran şi Washington. Discuţia cu americanii despre programul nuclear iranian va fi sâmbătă în Oman.
Într-o vizită la Moscova săptămâna trecută, Araqchi a declarat pentru televiziunea de stat că Teheranul se consultă întotdeauna îndeaproape cu prietenii săi, Rusia şi China, în problema nucleară.