„Am avut un scop – integrarea europeană. Iar acest lucru trebuie să nu conducă în niciun caz la deteriorarea relaţiilor cu Rusia. Cred că integrarea europeană ne va ajuta să devenim un partener mai predictibil”, a declarat Leancă pentru agenţia de stat, citată de site-ul Sputnik.
„Sper să depăşim această etapă dificilă, pentru că piaţa rusească este într-adevăr importantă pentru (Republica) Moldova, şi vom continua să menţinem deschis la maximum dialogul cu colegii noştri ruşi”, a adăugat el.
În opinia premierului, acordul Chişinăului cu UE poate transforma ţara într-un partener mai bun pentru Rusia, având în vedere că nu este „doar de liber-schimb”, ci un „proiect la scară largă de reformare a sistemului economic (moldovean), celui de certificare a produselor, a licitaţiilor publice, mediului pentru investiţii”.
„Instituţiile noastre nu funcţionează cum ar trebui, iar noi trebuie să punem capăt acestei practici”, a spus şeful Guvernului moldovean.
Rusia a impus un embargo anumitor produse moldoveneşti ca vin, carne, legume, cereale şi fruncte.
Moscova a motivat introducerea embargoului prin teama că produse europene îi vor invada piaţa, după ce Republica Moldova a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Chişinăul are un acord de liber-schimb şi cu Rusia, în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI).