Inteligenţa artificială, folosită în războiul informaţional. OpenAI acuză grupuri din Rusia şi Israel că au folosit instrumentele sale pentru a răspândi dezinformare

  • OpenAI acuză că grupuri ruseşti şi israeliene au utilizat instrumentele sale de inteligenţă artificială generativă pentru a răspândi campanii de dezinformare.
  • Un raport publicat de companie arată că aceste dezinformări nu au ajuns la audienţe mari.
Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială, folosită în războiul informaţional. OpenAI acuză grupuri din Rusia şi Israel că au folosit instrumentele sale pentru a răspândi dezinformare

Inteligenţa artificială, folosită în războiul informational. OpenAI acuză grupuri din Rusia şi Israel că au folosit instrumentele sale pentru a răspândi dezinformare

Compania OpenAI, care deţine chatbot-ul GPT, a publicat joi un raport în care se menţionează că societatea a întrerupt campanii de dezinformare provenind din Rusia, China, Israel şi Iran, scrie The Guardian.

Actorii rău intenţionaţi au folosit modelele generative de inteligenţă artificială ale OpenAI pentru a crea şi a posta conţinut de propagandă pe platformele de socializare. În plus, instrumentele companiei ar fi fost folosite şi pentru traducerea conţinutului în mai multe limbi.

Potrivit raportului, niciuna dintre campanii nu a câştigat tracţiune sau nu a atins audienţe mari.

OpenAI a susţinut că cercetătorii săi au găsit şi interzis conturi asociate cu cinci operaţiuni de influenţă sub acoperire în ultimele trei luni, care proveneau de la un amestec de actori statali şi privaţi.

Cum erau folosite instrumentele OpenAI

În Rusia, două operaţiuni au creat şi răspândit conţinuturi care criticau SUA, Ucraina şi mai multe ţări baltice. Una dintre operaţiuni a folosit un model OpenAI pentru a depana codul şi a crea un robot care a postat pe Telegram.

Actorii iranieni au generat articole care atacau SUA şi Israelul, conţinutul acestora fiind tradus în engleză şi franceză, menţionează sursa citată.

Potrivit The Guardian, raportul arată că inteligenţa artificială nu a fost singurul instrument folosit în campaniile de dezinformare. ,,Materialul generat de AI a fost doar unul dintre multele tipuri de conţinut postate, alături de formate mai tradiţionale, cum ar fi texte scrise manual sau meme-uri copiate de pe internet”, se menţionează în raport.

În ultimul an, inteligenţa artificială a început să fie mai des utilizată pentru a influenţa politica şi opinia publică. Deepfake audio, imagini generate de AI şi campanii bazate pe text au fost toate folosite pentru a perturba campaniile electorale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici