Inteligenţa artificială schimbă regulile războiului în Ucraina

  • De două săptămâni, ucrainenii duc lupte dure pentru a-şi recupera teritoriile.
  • Ruşii care sapă tranşee susţin că le-au respins atacurile şi că ucrainenii au pierderi mari.
  • În paralel cu războiul de uzură, se desfăşoară un război digital cu drone şi roboţi.
Urmărește
6703 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială schimbă regulile războiului în Ucraina

Mediafax Foto / ZUMA Press/Hepta

Deşi se desfăşoară un război de uzură în Donbas, în paralel, ucrainenii duc un război digital împotriva invadatorilor ruşi.

Ucrainenii se laudă că au eliberat opt aşezări rurale de sub ocupaţia rusă şi contraofensiva dă roade mulţumită tehnologiilor militare livrate de Occident. 

O tehnologie inovatoare schimbă regulile războiului, acum când ChatGPT şi Midjourney sunt în trend - este vorba despre inteligenţa artificială. 

Potrivit DW News, ucrainenii valorifică dronele şi roboţii, furnizate de companii americane private. Războiul din Ucraina ar putea fi primul conflict în care inteligenţa artificială intră pe câmpul de luptă.

,,Acest pluton este de recunoaştere cu ajutorul quadcopterelor şi aeronavelor de recunoaştere. Ne ocupăm de asemenea de aruncături cu bombe, explozibili şi cu drone de atac aerian şi la sol”, a declarat ,,Simy”, şef de echipă ucrainean.

Un exemplu de companie americană ce furnizează tehnologii high-tech ucrainenilor este Palantir Technologies, ai cărei drone pot furniza informaţii de pe câmpul de luptă cu ajutorul algoritmilor şi imaginilor prin satelit.
Cu noile tehnologii AI, ucrainenii pot anticipa acţiunile inamicilor ruşi care duc conflictul cu tehnici specifice Primului Război Mondial.

Noile tehnologii militare cu sisteme informatice pot nimeri ţintele inamice pe care ucrainenii nu le-ar putea vedea şi mai pot învăţa din greşeli.

,,Cred că necazul începe cu termenul de AI, adică ce este AI? Ştim că pilonii după care definim AI se mişcă constant. Dar ce vreau să spun e că am văzut lucruri interesante, inovatoare, în Ucraina, în utilizarea software-ului şi utilizarea infrastructurii moderne de comunicaţii pentru supraveghere, recunoaştere şi în scopuri de ţintire”, a comentat Frank Sauer, analist militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici