Intenţia unei Biserici americane de a arde Coranul la 11 septembrie, criticată

Intenţia unei Biserici americane de a arde în public Coranul la 11 septembrie suscita miercuri semnale de alarmă în întreaga lume, Statele Unite afirmând că se tem pentru viaţa militarilor lor în Afganistan şi că sunt preocupate de o intensificare a sentimentului antiislamic.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Intenţia unei Biserici americane de a arde Coranul la 11 septembrie, criticată

Intenţia unei Biserici americane de a arde Coranul la 11 septembrie, criticată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dove World Outreach Center, o mică grupare fundamentalistă creştină cu sediul în Florida, vrea să ardă în public exemplare din Coran sâmbătă, la Gainesville, cu ocazia comemorării a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie.

Iniţiativa, care urmează să elogieze memoria victimelor atentatelor, intervine într-un moment delicat: musulmanii celebrează în jurul datei de 10 septembrie sfârşitul Ramadanului.

Acest proiect reprezintă o "sursă de preocupare" şi "ne pune în pericol trupele", a declarat marţi Casa Albă, reiterând temerile exprimate de generalul David Petraeus, comandantul forţelor internaţionale în Afganistan.

"Sunt foarte îngrijorat în legătură cu posibilele repercusiuni", a declarat generalul, apreciind că acest gest ar putea alimenta propaganda talibanilor în Afganistan şi ar intensifica sentimentul antiamerican în lumea musulmană.

O manifestaţie paşnică reunise luni la Kabul aproximativ 200 de persoane, care au scandat "Moarte Americii" şi "Trăiască islamul".

Pastorul Dove World Outreach Center, Terry Jones, a afirmat la postul CNN că "declaraţiile generalului erau luate foarte în serios", dar că era "ferm hotărât" să ducă proiectul la bun sfârşit şi că "nu putem să dăm înapoi în faţa pericolelor islamului".

La rândul său, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat, în timpul unui dineu de celebrare a încheierii postului (Iftar), organizat la Departamentul de Stat: "Sunt încurajată de condamnarea clară şi fără echivoc a acestui gest nerespectuos, condamnare care a venit din partea liderilor americani de toate religiile (...), precum şi a liderilor americani laici şi liderilor de opinie".

Iniţiativa a fost condamnată şi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a subliniat că ea "riscă să aibă consecinţe nefaste asupra securităţii trupelor noastre".

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a "condamnat clar" acest proiect, afirmând că "respectă toate credinţele religioase".

Iranul a apreciat că realizarea demersului va duce la reacţii "incontrolabile".

Potrivit secretarului general al Ligii Arabe, Amr Moussa, iniţiativa aparţine unui "fanatic".

Instituţia sunnită Al-Azhar din Cairo, în mod tradiţional moderată, a apreciat că "dacă administraţia (americană) nu reuşeşte să îl oprească (...), (proiectul) va distruge relaţiile Statelor Unite cu lumea musulmană" şi "va constitui o oportunitate pentru terorism".

Un înalt oficial din cadrul organizaţiei Fraţii musulmani egipteni, Essam al-Erian, a subliniat că iniţiativa "va creşte ura împotriva Statelor Unite în lumea musulmană".

Sub titlul "Nimeni să nu ardă Coranul", Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului, a prezentat marţi numeroase critici faţă de acest proiect.

În Indonezia, ţara musulmană cu cea mai mare populaţie din lume, minoritatea creştină şi-a exprimat temerile privind apariţia unor "tensiuni" şi Uniunea celor 20.000 de biserici creştine protestante din Indonezia i-a scris preşedintelui american Barack Obama, solicitându-i să intervină.

Compusă din aproximativ 50 de membri, Biserica Dove World Outreach Center, creată în 1986, acuză islamul că încearcă să domine lumea şi a făcut un apel la alte grupuri religioase să participe la "Ziua internaţională pentru arderea Coranului".

Mai multe asociaţii musulmane au apreciat că acest demers confirmă intensificarea islamofobiei în Statele Unite, unde un plan de construire a unui centru islamic în apropiere de Ground Zero, la New York, generează polemici aprinse.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a primit marţi seară 16 asociaţii de diverse orientări religioase, în scopul examinării măsurilor pe care administraţia le poate lua împotriva atacurilor antimusulmane. El a afirmat că proiectul de ardere a Coranului ar fi "stupid şi periculos", potrivit declaraţiilor sale citate de o reprezentantă a comunităţii musulmane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici