Intervenţia armatei siriene în Afrin ar provoca o catastrofă, avertizează vicepremierul Turciei

Vicepremierul turc Bekir Bozdag a declarat luni că o eventuală intervenţie a armatei siriene în provincia nord-vestică Afrin ar genera o catastrofă, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Urmărește
1982 afișări
Imaginea articolului Intervenţia armatei siriene în Afrin ar provoca o catastrofă, avertizează vicepremierul Turciei

Intervenţia armatei siriene în Afrin ar provoca o catastrofă, avertizează vicepremierul Turciei

"Dacă guvernul sirian va pătrunde în Afrin pentru a sprijini YPG, va deschide calea pentru o catastrofă ... ar oferi undă verde pentru divizarea Siriei. O asemenea mutare ar avea consecinţe grave", a spus Bozdag, care a adăugat că operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" va continua asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG).

Înaltul oficial turc a subliniat că Ankara nu are deocamdată nicio dovadă privind încheierea unui acord între luptătorii kurzi din nord-vestul Siriei şi guvernul sirian, pentru trimiterea unui contingent de militari în provincia Afrin.

"Vestea acordului dintre YPG şi guvernul sirian pentru ca acesta din urmă să trimită trupe în Afrin a apărut astăzi. Urmărim aceste informaţii, care nu ne-au fost confirmate prin canale oficiale. Din câte ştim, nimeni nu a vorbit deocamdată despre trimiterea forţelor guvernamentale siriene", a mai spus Bekir Bozdag.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat că armata turcă va înfrunta forţele regimului condus de către Bashar al-Assad în eventualitatea în care acestea vor interveni în favoarea grupării kurde YPG în regiunea Afrin.

Guvernul de la Damasc nu a confirmat deocamdată o înţelegere cu YPG, care ar complica situaţia conflictului din nordul Siriei, generat de o reţea de rivalităţi şi alianţe între forţele kurde, guvernul sirian, facţiuni rebele, Turcia, Statele Unite şi Rusia.

În prezent, armata siriană nu se află nici măcar în apropierea provinciei Afrin. Militarii s-au retras din zonele nordice, ocupate de către kurzi, în 2012.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) au evitat confruntarea directă şi au sugerat în repetate rânduri o posibilă alianţă, în ciuda unor viziuni diferite privind viitorul Siriei. Assad a precizat că vrea să recapete controlul asupra întregii ţări.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură catalogată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici