Video INTERVIU Generalul Ben Hodges: România este centrul de gravitaţie pentru eforturile NATO în zona Mării Negre

România, datorită poziţiei strategice şi capacităţilor sale militare, este centrul de gravitaţie pentru eforturile NATO în regiunea Mării Negre, zonă ce se află acum în centrul competiţiei între marile puteri, a declarat generalul (r) Ben Hodges, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Urmărește
971 afișări

Generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), a mai vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum", despre impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii în zona Mării Negre, afirmând că se pare că intenţia Moscovei este de a domina regiunea, inclusiv prin provocarea de tensiuni între SUA şi Turcia.

Totodată, Hodges a indicat că România ar putea să devină o poartă de intrare în Europa pentru schimburile economice cu China, însă pentru acest lucru este necesară o îmbunătăţire a infrastructurii de transport din ţara noastră.

Redăm integral interviul acordat de generalul Ben Hodges:

Mediafax: Cum influenţează noii factori de insecuritate în Europa, cum ar fi populismul şi naţionalismul radical, acţiunile Rusiei, propaganda - viitorul securităţii în zona Mării Negre şi a Balcanilor?

Ben Hodges: Bineînţeles, Rusia a adoptat o abordare mult mai agresivă în regiunea Mării Negre în ultimii ani, începând cu invazia lor în Georgia în 2008 şi apoi cu invazia lor în Ucraina în 2014 şi anexarea ilegală a Crimeei şi apoi, la sfârşitul lunii noiembrie, atacul făţiş al forţelor navale ruseşti asupra navelor ucrainene în Marea Neagră şi confiscarea celor trei nave şi sechestrarea celor 24 de militari ucraineni, aflaţi încă într-o închisoare la Moscova.

Rusia este deci cea care a schimbat situaţia de securitate, cred că intenţia lor este de a domina regiunea Mării Negre, de a împiedica Georgia să se dezvolte economic, de a împiedica Ucraina să aibă cu adevărat acces la mare şi cred că ei încearcă să provoace tensiuni între Turcia şi Statele Unite.

Deci, toate aceste lucruri continuă să se desfăşoare şi ne întoarcem la perioada competiţiei între marile puteri, iar regiunea Mării Negre se află acum în centrul acestei competiţii.

Mediafax: Care este viitorul relaţiei transatlantice, în special în privinţa securităţii la Marea Neagră, în contextul schimbărilor de dinamică a securităţii şi o nouă eră a competiţiei între marile puteri?

Ben Hodges: Cred că Alianţa, NATO, acordă acum mult mai multă atenţie regiunii Mării Negre. Am văzut o creştere a numărului de nave NATO care operează în Marea Neagră, există o conştientizare sporită a importanţei strategice a Mării Negre pentru toată lumea, importanţa Turciei ca aliat devine din ce în ce mai evidentă, dar şi rolul din ce în ce mai important al României, datorită locaţiei sale geografice şi îmbunătăţirii capacităţilor militare, conducerii eficiente a generalului Ciucă. România cred că va trebui să joace un rol din ce în ce mai important în regiunea Mării Negre.

Mediafax: În contextul actualelor evoluţii privind securitatea Mării Negre, cât de importantă este România pentru NATO, cât şi pentru Uniunea Europeană?

Ben Hodges: Cu siguranţă pentru NATO este esenţială. Adică locaţia sa, la capătul vestic al Mării Negre, controlând gurile Dunării, vecină cu Ucraina, care este acum în război cu Rusia. România cred că este centrul de gravitate pentru eforturile NATO din regiunea Mării Negre.

În al doilea rând, dacă acest port maritim, Anaklia, în Georgia, este vreodată dezvoltat, avem posibilitatea unui coridor economic foarte important între România, Georgia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, astfel încât România să devină un fel de poartă în Europa pentru o intensificare semnificativă a schimburilor economice cu China.

Astfel încât, dacă România îşi poate îmbunătăţi infrastructura - drumurile, autostrăzile, căile ferate - o îmbunătăţire semnificativă, atunci cred că Constanţa devine un port mult mai atractiv pentru intensificarea comerţului.

Dar, dacă nu aveţi infrastructură pentru a transporta bunurile din port, atunci nu contează cât de mare este portul, astfel încât şoselele şi căile ferate care părăsesc Constanţa sunt la fel de importante.

Deci, acesta este un aspect la care UE poate fi de ajutor, dar România trebuie să continue pe calea pe care preşedintele dumneavoastră a împins-o, să fie un stat occidental integrat şi cred că schimbările, alegerile recente, arată că şi românii doresc acest lucru şi sperăm că guvernul nu va reprezenta un obstacol.

Generalul Frederick Benjamin (Ben) Hodges III a deţinut funcţia de comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR) în perioada 2014-2017. Actualmente este membru al conducerii institutului non-profit Center for European Policy Analysis (Centrul de Analiză Politică Europeană, CEPA).

Conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum" a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Preşedinţiei României la Consiliului UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici