Video INTERVIU Generalul israelian Itai Brun: Perioada alegerilor, exploatată de cei ce vor să intervină în afacerile interne ale unei ţări | VIDEO

Perioada alegerilor, caracterizată printr-o polarizare a societăţii, este exploatată de entităţile care încearcă să intervină în afacerile interne ale unui stat, a declarat generalul (r.) israelian Itai Brun, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS).

Urmărește
870 afișări

Într-un interviu acordat MAS la Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", generalul (r.) de brigadă Itai Brun a mai afirmat că strategia de securitate naţională ar trebui să ajute România să facă faţă noilor ameninţări, cum ar fi cele din mediul cibernetic sau în domeniul terorismului.

Expertul israelian a vorbit şi despre activităţile informative, afirmând că rolul acestora este acela de a ajuta factorii decizionali să pregătească forţele armate pentru viitor.

Redăm interviul integral:

Reporter: Ce ar trebui să stea la baza unei strategii solide de securitate naţională?

Itai Brun: În opinia mea, strategia de securitate naţională nu este ceva general, este ceva specific, care are legătură cu mediul actual. Deci, în general, este foarte conectată cu interesele naţionale.

Pentru Israel, de exemplu, problema principală este evitarea unui război, descurajarea inamicilor care vor să declanşeze un război şi, dacă se ajunge la război, strategia de securitate naţională ar trebui să ajute la obţinerea unei victorii decisive pentru câştigarea războiului.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru România sau păreri despre strategia de securitate naţională a României? Ce ar trebui să se afle în centrul strategiei noastre?

Itai Brun: Cred că strategia de securitate naţională este foarte specifică, nu sunt familiarizat cu mediul românesc. Dar, în general, cred că strategia de securitate naţională ar trebui să facă faţă noilor ameninţări; ameninţări în mediul cibernetic, ameninţări în domeniul terorismului, lupi singuratici; lucruri care se întâmplă în acest moment. Strategia de securitate naţională ar trebui să ajute România să facă faţă acestor ameninţări.

Reporter: Care este rolul puterii militare statale în contextul capabilităţilor de război hibrid şi a problemelor de securitate transnaţională?

Itai Brun: Puterea militară ar trebui în primul rând să-i descurajeze pe inamicii care vor să atace statul sau să intre într-un război, dar, dacă se ajunge la un război, atunci militarii ar trebui să urmărească să câştige războiul. Acum, problema este că lupta împotriva ameninţărilor hibride ridică o întrebare interesantă: ce reprezintă o victorie?

Pentru Israel, principalele ameninţări provin din partea unor organizaţii hibride, precum Hezbollah şi Hamas.

Dacă se ajunge la război, forţele militare ar trebui ca mai întâi să identifice inamicii - pentru că se ascund în rândul populaţiei civile, în cartiere civile, clădiri civile; aşadar, în primul rând, identifică cu ajutorul activităţilor informative, descoperă inamicul, iar apoi atacă inamicul pentru a opri lansarea de rachete împotriva statului israelian.

Reporter: Este România vulnerabilă în faţa unor atacuri cibernetice, în special acum în prag de alegeri?

Itai Brun: Da, cred că fiecare stat este vulnerabil la atacuri cibernetice şi la ceea ce poartă în prezent numele de intervenţie sau ingerinţă străină în alegeri. Uneori este menită să influenţeze rezultatul alegerilor, să influenţeze cine va câştiga alegerile, dar alteori actorii străini folosesc perioada sensibilă din timpul alegerilor pentru a influenţa alte lucruri, deoarece în timpul alegerilor totul este tensionat, nervii sunt întinşi, diviziunile, societatea este foarte polarizată şi este un moment minunat pentru atacator să încerce să influenţeze. Aşadar, cred că fiecare stat este vulnerabil, pentru că există spaţiul digital şi nu înţelegem spaţiul digital suficient de bine pentru a face faţă acestui tip de atacuri.

Reporter: Care este rolul activităţilor informative în arhitectura de securitate actuală şi cum poate fi eficientă supravegherea structurilor de informaţii în contextul tumultului din societăţile în care trăim astăzi?

Itai Brun: În opinia mea, rolul activităţilor informative este de a ajuta factorii de decizie să se gândească la prezent şi la viitor; şi cred că nu se poate prezice viitorul, pentru că viitorul este foarte dinamic; dar îi pot ajuta să se gândească la viitor şi să se pregătească. Deci, activităţile informative ar trebui să pregătească factorii decizionali pentru a pregăti naţiunea şi forţele armate pentru viitor. Misiunea clasică a activităţilor de informaţii este avertizarea timpurie, dar avertizarea timpurie se confruntă în acest moment cu multe ameninţări şi cred că structurile de informaţii se mişcă, se trece de la avertizarea timpurie la operaţiuni de suport, idei practice care să ajute operaţiunile.

Generalul de brigadă (r.) Itai Brun s-a alăturat INSS (Institutul israelian pentru Studii de Securitate Naţională/ Institute for National Security Studies), în decembrie 2018, în calitate de director adjunct pentru Cercetare şi Analiză. Ultima sa poziţie în cadrul armatei israeliene a fost cea de şef al Diviziei de Analiză a Informaţiei pe probleme de Apărare (2011-2015). Înainte de a ocupa această poziţie, a fost şeful Secţiei de Analiză din cadrul Departamentului de Informaţii al Forţelor Aeriene şi directorul Centrului DADO al armatei israeliene pentru Studii Militare Interdisciplinare.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) a organizat pe data de 3 octombrie Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici