Imigranţii trebui consideraţi „persoane, nu numere”, a declarat Suveranul pontif în cadrul unei ceremonii oficiale la Rabat.
„Cunoaşteţi marea mea îngrijorare în legătură cu soarta adesea sumbră a unora dintre aceşti oameni, care în cea mai mare parte nu şi-ar fi părăsit ţările dacă nu ar fi obligaţi să facă acest lucru”, a afirmat liderul Bisericii Catolice.
„Chestiunea migraţiei nu va fi rezolvată niciodată prin ridicarea de bariere, instigarea fricii ori refuzul de a acorda asistenţa celor care, în mod legitim, aspiră la o viaţă mai bună pentru ei înşişi şi pentru familiile lor”, a adăugat Papa Francisc.
Totodată, liderul de la Vatican a lansat un apel la intensificarea dialogului între creştini şi musulmani.
„Aş dori să afirm încă o dată necesitatea de cooperare pentru a da un nou impuls clădirii unei lumi mai solidare, marcată de eforturi cinstite, curajoase şi indispensabile pentru promovarea unui dialog care să respecte bogăţia şi caracterul distinctiv al fiecărui popor şi al fiecărui individ”, a declarat Papa Francisc, care s-a întâlnit cu regele Marocului, Mohammed VI.
Cei doi lideri au declarat într-un comunicat comun că Ierusalimul este „patrimoniu comun al umanităţii şi în special al credincioşilor celor trei religii monoteiste” (creştinism, islam şi iudaism, n.red).
Zeci de mii de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu, care încearcă să fugă de sărăcia şi violenţa din ţările natale, sunt adesea transportaţi în condiţii brutale, tranzacţionaţi între diferite reţele de trafic de persoane care extorchează bani de la imigranţi şi supuşi abuzurilor din partea bandelor criminale şi autorităţilor.