Interviu cu Pauline Neville Jones, membră a Camerei Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: Ce se întâmplă la nivel politic în Marea Britanie nu va afecta ajutorul pe care îl oferim Ucrainei

Pauline Neville Jones, membră a Camerei Lorzilor în Parlamentul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a declarat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX, în cadrul Forumului de Securitate şi Informaţii de la Palatul Parlamentului, desfăşurat pe 7 şi 8 iulie, că ceea ce se întâmplă acum în UK la nivel politic, mai precis demisia prim-ministrului Boris Johnson, nu va afecta ajutorul pe care britanicii îl oferă Ucrainei în lupta împotriva agresiunii Rusiei.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Interviu cu Pauline Neville Jones, membră a Camerei Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord:  Ce se întâmplă la nivel politic în Marea Britanie nu va afecta ajutorul pe care îl oferim Ucrainei

Pauline Neville Jones, membră a Camerei Lorzilor în Parlamentul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a declarat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX, în cadrul Forumului de Securitate şi Informaţii de la Palatul Parlamentului, desfăşurat pe 7 şi 8 iulie, că ceea ce se întâmplă acum în UK la nivel politic, mai precis demisia prim-ministrului Boris Johnson, nu va afecta ajutorul pe care britanicii îl oferă Ucrainei în lupta împotriva agresiunii Rusiei.

MAS: Cum afectează războiul din Ucraina securitatea Europei?
Pauline Neville Jones: Am trecut de la o stare de pace la una de conflict, în care oamenii îşi pierd viaţa şi în care securitatea Ucrainei este o preocupare generală şi este un lucru important pentru aliaţii NATO. Nu vrem ca acest război să se răspândească în NATO, însă există riscul escaladării situaţiei. Unul dintre obiectivele noastre este protejarea viitorului Ucrainei fără răspândirea războiului.

MAS: De ce credeţi că agenţiile de informaţii din UK şi SUA au ales să îşi dezvăluie evaluările privind acţiunile militare ale Rusiei înainte şi după invazia în Ucraina? A fost acest lucru eficient?
Pauline Neville Jones: Dacă ne întoarcem puţin în timp, înainte de invazie,  existau multe speculaţii despre ce fac ruşii, era oare un exerciţiu, nu era... Mulţi spuneau că este un exerciţiu, nu o pregătire pentru invazie. Aceste două ţări, UK şi SUA, au lucrat îndeaproape în domeniul informaţiilor şi au spus foarte clar că ei (n.r. ruşii) se pregăteau de invazie. Guvernele au crezut că oamenii trebuie să înţeleagă că se va întâmpla ceva serios, care va perturba parametrii acţiunilor politice din Europa şi fundamentele pe care funcţionează statele. Oamenii trebuiau avertizaţi că ceva serios se va întâmpla şi, de asemenea, trebuiau puşi în situaţia în care răspunsul lor să fie imediat şi mai eficient.

MAS: Ştim că în jur de 1.000 de militari ucraineni sunt instruiţi în Marea Britanie şi că această ţară trimite mult echipament militar Ucrainei. Credeţi că Marea Britanie va trimite şi mai mult echipament de acum înainte?
Pauline Neville Jones: Cu siguranţă UK face multe lucruri şi trebuie să aibă grijă şi de propria securitate. Avem şi anumite limite când vine vorba despre propriile stocuri de arme. Vom face, cu siguranţă, tot ceea ce putem şi am trimis echipamente importante care îi vor ajuta pe ucraineni să fie mai precişi în luptă, cu artileria pe care o folosesc. Sunt foarte încântată că am putut face asta şi vom continua să o facem. Instrucţia este foarte importantă pentru că ucrainenii fac acum tranziţia de la echipamentele pe care le cunoşteau, adică foste echipamente sovietice, la echipamente moderne, care sunt diferite. Vor mai fi astfel de instrucţii, din partea tuturor ţărilor, pentru că fac parte din modul în care NATO asigură securitatea Ucrainei şi previne războiul.

MAS: Cât despre ceea ce se întâmplă în Marea Britanie acum, la nivel de politică internă, va afecta acest lucru în vreun fel ajutorul pe care UK îl oferă Ucrainei?
Pauline Neville-Jones: Nu. O spun cu încredere. Ajutorul pe care l-a oferit prim-ministrul (n.r. Boris Johnson) avea sprijinul propriului partid, al partidului de opoziţie şi al întregii ţări. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a lucrat cu acesta îndeaproape. Cred că este o politică a noastră care va continua, nu avem motive să schimbăm acest lucru. Vom continua să investim şi să consolidăm politica pe care o avem.

MAS: După invazia Rusiei în Ucraina am văzut, pe lângă un război convenţional, şi un război informaţional şi multe atacuri cibernetice în UE. Ce ar trebui să facă Uniunea Europeană pentru a preveni instituţiile publice, companiile private şi cetăţenii din a fi ţintele atacurilor cibernetice?
Pauline Neville Jones: Cred că ruşii sunt atenţi să nu fie acuzaţi de escaladarea conflictului şi să nu ofere NATO posibilitatea de a răspunde. Ai dreptate când spui că atacul cibernetic reprezintă unul dintre instrumentele războiului la care să ne aşteptăm tot timpul. Este o formă de dezinformare, de război cibernetic, care este parte din orice conflict şi continuă fie că se desfăşoară sau nu şi un război cinetic. Răspunsul? Trebuie să ne creştem rezilienţa şi asta nu înseamnă doar să prevenim atacurile, ci şi să fim rapizi. Este o formă de apărare mai complicată decât prevenirea penetrării sistemelor noastre. Trebuie să fim capabili să răspundem repede, să revenim online imediat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici