Întoarcere-surpriză a preşedintelui înlăturat de la putere din Honduras

Preşedintele înlăturat de la putere din Honduras, Manuel Zelaya, a intrat clandestin luni în Tegucigalpa, spre surpriza generală, şi, de la ambasada Braziliei, unde s-a refugiat, a chemat armata să "întoarcă armele împotriva duşmanilor poporului", declarându-se însă dispus la dialog.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Întoarcere-surpriză a preşedintelui înlăturat de la putere din Honduras

Întoarcere-surpriză a preşedintelui înlăturat de la putere din Honduras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îndepărtat de militari la 28 iunie şi exilat în statul vecin Nicaragua, Zelaya le-a povestit jurnaliştilor prezenţi la ambasadă că a revenit în ţara sa după un "drum foarte lung de 15 ore".

"A trebuit să efectuăm mai multe deplasări în diverse ţări, să schimbăm mijloacele de transport, să elaborăm planuri pentru a evita controalele militare, cordoanele de poliţie şi alte sisteme de control în vigoare", a explicat el.

Imediat după sosirea sa, Zelaya a făcut un apel la "poporul hondurian" să se reunească în jurul ambasadei, unde posturile de televiziune l-au arătat zâmbind de la terasă, cu pălăria sa albă pe cap, îndreptat spre zona unde mai multe mii de susţinători s-au reunit rapid.

"Forţele armate trebuie să-şi întoarcă armele împotriva duşmanilor poporului, nu împotriva poporului", le-a spus preşedintele destituit militarilor.

"Pentru a ajunge până aici, în capitala mea, pentru a fi cu ai mei, cu poporul pe care îl iubesc atât de mult şi pe care nu l-am abandonat niciodată, a fost nevoie de un efort internaţional extraordinar şi acum sunt aici (...) pentru a căuta dialogul", a declarat el jurnaliştilor.

Guvernul în exerciţiu a stabilit imediat o interdicţie de a ieşi pe străzi în intervalul orar 16.00-07.00 (01.00-16.00 ora României).

Preşedintele de facto al statului Honduras, Roberto Micheletti, a cerut Braziliei să "respecte mandatul de arestare dictat împotriva lui Zelaya, predându-l pe acesta autorităţilor competente din Honduras", într-o declaraţie difuzată la posturile de radio şi televiziune.

Micheletti a apărut înconjurat de miniştrii săi, comandanţii militari şi ai poliţiei, precum şi de oamenii de afaceri care l-au sprijinit în lovitura de stat.

"Statul Honduras se angajează să respecte drepturile lui Zelaya la un proces" corespunzător, a adăugat Micheletti, fost preşedinte al Congresului, plasat în fruntea statului de către militari şi nerecunoscut de comunitatea internaţională.

"Calmul domneşte în ţară, legea şi ordinea prevalează şi nu există informaţii privind confruntări sau violenţe", a subliniat el, cerând concetăţenilor săi să-şi "păstreze calmul".

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi preşedintele statului Costa Rica, Oscar Arias, au apreciat că întoarcerea lui Zelaya oferă o şansă de rezolvare a crizei politice din ţară.

"Acum că preşedintele Zelaya s-a întors, ar fi oportună restabilirea sa în funcţie în circumstanţe adecvate, organizarea alegerilor programate în prezent pentru noiembrie, garantarea unei tranziţii paşnice a autorităţii prezidenţiale şi restabilirea ordinii constituţionale şi democratice în Honduras", a declarat Clinton, la NewYork.

"Este imperativ ca dialogul să înceapă, să existe un canal de comunicare între preşedintele Zelaya şi regimul de facto", a mai spus ea.

Ministrul brazilian al Afacerilor Externe, Celso Amorim, a dat asigurări că ţara sa nu a "jucat nici un rol" în întoarcerea sa şi că s-a limitat să răspundă favorabil la cererea sa de azil în ambasada sa.

Înainte cu 40 de minute până la o oră înainte de petrecerea faptelor, "am fost informaţi că Zelaya se găsea în apropierea ambasadei, am fost întrebaţi dacă putea să vină şi i-am acordat autorizaţia", a precizat el.

"Sperăm că puciştii vor restabili puterea şi că nu vor masacra poporul sau încerca o nebunie", a declarat preşedintele venezuelean Hugo Chavez, la Caracas.

"Zelaya s-a ascuns în portbagajul unei maşini" şi în "tractoare" şi a trecut de mai multe controale fără a fi descoperit, până la sosirea sa la Tegucigalpa, a adăugat Chavez, care a vorbit cu preşedintele înlăturat, apreciind că este vorba despre o "acţiune eroică, aproape în singurătate, punându-şi în pericol viaţa".

Reapariţia lui Zelaya la Tegucigalpa survine într-un moment în care medierea internaţională condusă de preşedintele Arias se află într-un impas. Ea s-a lovit de obstacolul reîntoarcerii la putere a preşedintelui înlăturat, refuzată de Guvernul de facto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici