Experţii în combaterea poluării cu petrol şi specialiştii în protecţia mediului au fost mobilizaţi deoarece combustibilul a început să se scurgă din rezervoarele navei naufragiate în reciful Astrolabe din 5 octombrie, în apropiere de localitatea turistică Tauranga (coasta de est a insulei de Nord).
Cele două părţi ale navei Rena s-au depărtat la 20-30 de metri una de cealaltă după ce au fost lovite de valuri de şapte metri înălţime, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor maritime neozeelandeze, Alex van Wijngaarden.
El a precizat că serviciile competente au fost activate pentru recuperarea restului de combustibil conţinut de navă şi identificarea oricărui prejudiciu care ar putea afecta mediul şi ţărmul, cunoscut pentru plajele sale paradisiace.
„Nu se cunoaşte cu exactitate cantitatea de combustibil care s-ar fi putut scurge, dar echipele au fost mobilizate”, a subliniat Alex van Wijngaarden.
La jumătatea lui octombrie, ministrul Mediului Nick Smith a apreciat că aceasta este „cea mai gravă catastrofă ecologică maritimă” din ţară.
Aproximativ 300 de containere, din cele 800 aflate încă la bordul navei, au fost răsturnate în mare, iar autorităţile au extins zona interzisă navigaţiei în jurul navei, pentru a evita orice accident.
Rena navighează sub pavilion liberian şi aparţine armatorului grec Costamare Shipping Company.
Aproximativ 350 de tone de combustibil s-au scurs în mare, poluând plajele din jur şi provocând moartea a circa 1.300 de păsări. Numeroşi voluntari au fost mobilizaţi pentru a curăţa plajele de combustibil.
Peste 1.000 de tone de combustibil au fost pompate de la accident, dar rezervoarele nu erau încă goale, potrivit autorităţilor.
Comandantul filipinez de pe Rena şi secundul său sunt suspectaţi că au condus nava prea aproape de coastă pentru a câştiga timp. Ei au fost puşi sub acuzare pentru conducerea navei în mod periculos şi deversare de substanţe periculoase şi riscă până la doi ani de închisoare.