Într-un stat asiatic aflat în pragul falimentului premierul îi invită pe studenţi la guvernare. "Tinerii cer o schimbare a sistemului existent"

Prim-ministrul din Sri Lanka a declarat duminică că grupurile de tineri care protestează vor fi invitate la guvernare în cadrul reformelor politice pe care le propune pentru a rezolva criza politică a ţării, declanşată de un colaps economic.

Urmărește
11530 afișări
Imaginea articolului Într-un stat asiatic aflat în pragul falimentului premierul îi invită pe studenţi la guvernare. "Tinerii cer o schimbare a sistemului existent"

Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că, în cadrul reformelor constituţionale propuse, puterile preşedintelui vor fi reduse, iar cele ale Parlamentului vor fi consolidate. Într-o declaraţie televizată adresată naţiunii, el a spus că guvernarea va fi extinsă prin intermediul comisiilor parlamentare în care vor lucra împreună legislatori, tineri şi experţi, scrie AP.

"Tinerii cer o schimbare a sistemului existent. Ei doresc, de asemenea, să cunoască problemele actuale. Prin urmare, propun să numesc patru reprezentanţi ai tinerilor în fiecare dintre aceste 15 comisii", a declarat Wickremesinghe.

Protestatarii, formaţi în principal din tineri, au campat în faţa biroului preşedintelui timp de peste 50 de zile. Ei cer demisia preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, considerându-l pe acesta şi familia sa responsabili pentru cea mai gravă criză economică a ţării. Ei doresc, de asemenea, o revizuire a sistemului de guvernare, afirmând că administraţiile succesive de la independenţa faţă de Marea Britanie, în 1948, au condus ţara în mod greşit, ceea ce a dus la crize economice şi sociale.

Studenţii au condus aproape zilnic proteste în capitala Colombo şi în alte părţi, în timp ce Sri Lanka se află în pragul falimentului. Sri Lanka a intrat deja în incapacitate de plată a împrumuturilor externe şi se confruntă cu o penurie acută de bunuri esenţiale, precum gaze, combustibilul şi medicamentele. Oamenii au fost forţaţi să aştepte ore întregi la cozi lungi pentru a încerca să cumpere bunuri, iar mulţi pleacă încă cu mâinile goale.

Rezervele de valută ale ţării s-au redus la doar atât cât să permită cumpărarea a două săptămâni de importuri necesare.

Autorităţile au anunţat luna trecută că suspendă rambursarea datoriei externe de aproape 7 miliarde de dolari scadente în acest an. Sri Lanka trebuie să achite 25 de miliarde de dolari până în 2026. Datoria externă totală a naţiunii insulare din Oceanul Indian este de 51 de miliarde de dolari.

Potrivit propunerii lui Wickremesinghe, unul dintre reprezentanţii tinerilor va fi numit de aşa-numitul "parlament al tinerilor", iar ceilalţi trei vor proveni din grupuri de protestatari şi alte organizaţii de activişti. "Metodologia folosită pentru a alege aceste persoane poate fi decisă chiar de organizaţiile de tineret", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici