Intrebarea de pe buzele tuturor din politica mondială. Poate China sa înlocuiască Statele Unite ca putere mondială?

Participarea vicepreşedintelui american JD Vance la Conferinţa de securitate de la München din acest an a atras o atenţie deosebită şi o atenţie internaţională, în special din partea liderilor europeni.

Urmărește
978 afișări
Imaginea articolului Intrebarea de pe buzele tuturor din politica mondială. Poate China sa înlocuiască Statele Unite ca putere mondială?
Revenirea preşedintelui american Donald Trump la Casa Albă i-a făcut pe liderii ţărilor UE destul de nervoşi, iar sentimentul de incertitudine a fost destul de palpabil la conferinţă. Prin urmare, toţi ochii au fost aţintiţi asupra lui Vance pentru a afla cum va atenua aceste îngrijorări.
 
În orice caz, discursul lui Vance de vineri de la Conferinţa de Securitate de la München nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile. Criticile sale dure la adresa Europei au iritat mulţi participanţi, ministrul german al apărării, Pistorius, numind remarcile sale „inacceptabile”. Comentariile sale privind războiul dintre Rusia şi Ucraina l-au determinat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să sugereze că „relaţia de zeci de ani dintre Europa şi America se încheie acum”.
 
Între timp, ministrul chinez de externe Wang Yi, care a luat cuvântul şi la Conferinţa de securitate de la München, a folosit un ton mai conciliant şi reconciliant pentru a se adresa europenilor. Acesta a declarat că ţara sa vede Europa ca pe un partener, nu ca pe un rival, şi s-a oferit să joace un „rol constructiv” în negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia.
 
Wang Yi i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că China doreşte să aprofundeze „cooperarea pe toate planurile” cu Germania, ca parte a eforturilor bilaterale pozitive de menţinere a păcii şi stabilităţii globale.

Înseamnă acest lucru că Beijingul ar putea înlocui Washingtonul ca arbitru global?

„Nu există nicio îndoială în opinia mea că, în calitate de putere în ascensiune, China doreşte să fie tot ceea ce poate fi”, a declarat pentru DW Graham Allison, profesor de guvernare la Universitatea Harvard şi expert în China, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen. „Dacă SUA se retrage din acordurile comerciale, ţările care doresc acorduri comerciale pentru a se dezvolta economic, de exemplu China, vor umple acest vid”, a adăugat el.
 
Allison a subliniat că, dacă Trump continuă să părăsească instituţiile internaţionale, „China va fi un campion. Preşedintele chinez Xi Jinping a observat că există o mulţime de oportunităţi acolo, iar dacă SUA îşi joacă prost mâna, este mai uşor pentru Beijing să aibă succes”.
 
China a investit masiv în multe părţi ale lumii, inclusiv în Asia şi Africa, ceea ce i-a sporit influenţa în aceste regiuni în ultimele decenii. Fie că este vorba de Afganistan sau de Orientul Mijlociu, China şi-a folosit influenţa pentru a media conflictele de acolo.

Se pot apropia Europa şi China?

Yao Yang, director al Centrului Chinez de Cercetare Economică de la Universitatea Peking, a declarat pentru DW că Europa trebuie să adopte o politică independentă faţă de China, în cazul în care doreşte să stabilească legături mai strânse.
 
„Dacă SUA [sub Trump] doreşte să acorde mai multă prioritate problemelor sale interne, atunci Europa ar trebui să facă acelaşi lucru”, a spus Yao. „Ar trebui să facă acest lucru pentru apărarea sa, pentru securitatea sa şi pentru politica sa externă. Există un spaţiu uriaş de colaborare între China şi Europa.”
 
Dar relaţia strânsă a Chinei cu Rusia ar putea fi un obstacol în această privinţă. Beijingul a salutat recent demersul lui Trump de a se apropia de omologul său rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi a declarat că este dispus să îşi joace rolul.
 
„China doreşte să se prezinte ca un pacificator, că nu este în favoarea războaielor şi că doreşte să fie implicată în încheierea războaielor”, potrivit lui Allison.
Yao crede că încetarea războiului Rusiei în Ucraina este în interesul economic al Chinei. „China face comerţ atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Aşadar, Beijingul ar dori cu siguranţă să facă presiuni pentru pace în acea regiune”, a subliniat el. Dar pentru ca Europa să aibă încredere în China, ar fi esenţial ca Xi să nu susţină un acord care contravine propriilor sale interese.
 
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a încercat să îi asigure pe liderii europeni la München că se poate avea încredere în China şi că pacea poate fi obţinută în Ucraina dacă toate părţile interesate participă la negocieri.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici