- Home
- Externe
- MAPUTO, (29.01.2013, 13:08)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inundaţii în Mozambic: Cel puţin 40 de morţi şi peste 150.000 de sinistraţi
Cel puţin 40 de persoane au murit şi peste 150.000 sunt sinistrate din cauza inundaţiilor care devastează sudul Mozambicului de câteva zile, în timp ce autorităţile sunt îngrijorate în prezent de situaţia din centrul şi nordul ţării, unde sunt anunţate noi precipitaţii.
Urmărește
169 afișări
Inundaţii în Mozambic: Cel puţin 40 de morţi şi peste 150.000 de sinistraţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Bilanţul oficial este de 150.000 de persoane sinistrate în provincia Gaza", care corespunde văii de jos a fluviului Limpopo, a anunţat luni pentru AFP purtătoarea de cuvânt a UNICEF pentru Mozambic, Patricia Nakell.
El ar putea creşte, pentru că echipajele de salvare nu au putut pătrunde în anumite zone izolate a precizat aceasta.
Cel puţin 40 de persoane au murit în ultimele cinci zile în sudul ţării, între care aproximativ 30 în valea fluviului Limpopo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Creşterea nivelului apelor a provocat un exod masiv de zeci de mii de persoane către zonele mai înalte, unde agenţiile umanitare au instalat tabere provizorii pentru a adăposti şi a hrăni refugiaţii.
Nivelul apelor a fost mai ridicat decât în timpul inundaţiilor majore din anul 2000, în urma cărora 800 de persoane au murit şi milioane au rămas fără adăpost.
După ce a renunţat să meargă la summitul Uniunii Africane (UA) de la sfârşitul săptămânii, preşedintele mozambican Armando Guebuza a anulat şi vizita de stat în Uganda pentru a urmări evoluţia situaţiei.
Deşi Limpopo a reintrat în matcă în regiunea Chokwe, inundată miercuri , situaţia rămâne critică în aval, unde o mare parte a oraşului de coastă Xai Xai a fost evacuată.
"Se vine mereu în ajutorarea oamenilor în zonele de risc", a declarat purtătoarea de cuvânt a Institutului de gestiune a catastrofelor naturale, Rita Almeida.
Vapoare, elicoptere şi camioane au fost utilizate pentru a transporta sinistraţii către taberele instalate de Guvern şi agenţiile umanitare.
În semn de ameliorare, podul de la Xai Xai, de pe autostrada care leagă Maputo de nordul ţării, a fost redeschis circulaţiei, a dezvăluit Sylvia Paolo, purtătoare de cuvânt a poliţiei provinciale.
Luni, autorităţile mozambicane au avertizat că noi ploi ar putea provoca inundaţii în centrul şi nordul ţării, mai ales în bazinul fluviului Zambezi.
"Avem prognozate ploi pentru provincia Zambezia şi în nord, la Sofala, unde plouă deja", a anunţat pentru AFP Rita Almeida.
"Le cerem oamenilor să părăsească locuinţele care ar putea fi distruse", a precizat ea.
Aproximativ 160 de litri pe metru pătrat au căzut deja în provincia Sofala, inclusiv la Beira, al doilea oraş al ţării şi capitala provinciei, în cursul a două zile.
"În cursul următoarelor cinci zile între 75 şi 250 de litri pe metru pătrat sunt prevăzuţi", a avertizat Sergio Buque, de la Biroul meteorologic naţional din Mozambic.
Catastrofa care a afectat valea fluviului Limpopo a fost anunţată, dar numeroşi locuitori din regiunile sinistrate nu au înţeles sau nu au vrut sa asculte, unii temându-se mai ales de furturi, alertele emise de către autorităţi.
Organizaţiile umanitare recunoşteau, luni, că au luptat din greu pentru a face faţă situaţiei. ONU coordonează eforturile de salvare cu ONG-uri şi agenţii mozambicane pentru gestiunea catastrofelor.
"Nevoile se referă în special la corturi şi apă potabilă, dar, practic, au nevoie de orice", a notat Katherine Müller, purtătoare de cuvânt pentru Crucea Roşie.
"Va exista o necesitate enormă de produse sanitare, plase de ţânţari, de îngrijire a locuinţelor, ustensile de bucătărie şi pături, când familiile vor începe să revină la casele lor în săptămânile următoare", a precizat ea.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe