- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inundaţii în Muntenegru, Bosnia, Serbia şi Albania, mii de persoane au fost evacuate
Câteva mii de persoane au fost evacuate în Muntenegru, Bosnia, Serbia şi Albania din cauza inundaţiilor provocate de ploile abundente.
Inundaţii în Muntenegru, Bosnia, Serbia şi Albania, mii de persoane au fost evacuate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Situaţia este deosebit de dificilă de-a lungul râului Drina, care are afluenţi ce izvorăsc din Muntenegru sau Bosnia şi care constituie o frontieră naturală între Serbia şi Bosnia.
În estul Bosniei a fost decretată stare de urgenţă în oraşele Bijeljina, Visegrad şi Zvornik (est), situate pe Drina. În sudul ţării, fluviul Neretva are apele umflate şi ameninţă mai multe localităţi.
La Bijeljina, aproximativ 1.000 de case au fost inundate, iar locuitorii au fost evacuaţi cu ajutorul armatei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Două treimi din satele (situate de-a lungul râului Drina) au fost inundate", a declarat Drago Ristic, un oficial local citat de agenţia Srna.
Pe celălalt mal al râului, în Serbia, aproximativ 1.400 de persoane au fost evacuate la Loznica. Aproximativ 760 de case, în care locuiau circa 3.000 de persoane, sunt ameninţate de apele râului Drina la Loznica, potrivit Ministerului sârb de Interne.
Sute de persoane au fost evacuate şi în alte regiuni, în special în apropiere de oraşele Ljubovija şi Prijepolje.
În Muntenegru, 1.300 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor "fără precendent", a declarat ministrul de Interne Ivan Brajovici.
Situaţia este deosebit de critică în regiunea lacului Skadar, pe care Muntenegru îl împarte cu Albania. Nivelul apelor lacului a atins un record şi se află în prezent cu zece metri peste nivelul mării. Mai multe sate şi drumuri care leagă capitala Podgoriţa de sudul coastei adriatice au fost inundate.
La vest de Podgoriţa, şase sate din valea râului Zeta au fost inundate.
În Albania, "situaţia este foarte gravă, mii de hectare de teren au fost inundate şi peste 7.000 de persoane evacuate, în timp ce autorităţile continuă evacuarea familiilor ameninţate de ape", a declarat vineri premierul Sali Berisha.
Mii de case au fost avariate şi drumurile care leagă Tirana de nordul ţării au fost complet blocate, potrivit autorităţilor locale din Shkodra.
Soldaţi din cadrul armatei albaneze au fost trimişi încă de miercuri în regiunile Lezha şi Shkodra (nord) pentru a ajuta persoanele rămase izolate.
Autorităţile au ordonat joi închiderea şcolilor în toată regiunea Shkodra şi le-au cerut locuitorilor să respecte ordinele de evacuare.
Acestea au decretat miercuri stare de catastrofă naturală şi au organizat la Shkodra un comitet de urgenţă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO