Aceştia îşi înmatriculează maşinile în ţările de origine şi plătesc asigurări foarte mici, care devin însă invalide dacă locuiesc în străinătate mai mult de şase luni.
Pentru a ocoli această prevedere, ei călătoresc pentru o zi în portul francez Calais sau în alte porturi, de două ori pe an, şi păstrează biletele de la întoarcere. Acestea sunt arătate poliţiei dacă sunt opriţi, ca „dovadă” că au adus maşina recent din ţara lor de origine şi că sunt asiguraţi.
O anchetă detaliată ar descoperi minciuna, dar şoferii profită de faptul că verificările la autorităţile străine şi asigurători sunt dificile, îndelungate şi costisitoare, astfel că ofiţerii rareori le continuă. Aproximativ 30.000 de plângeri pe an vizează şoferi fără asigurare, mulţi dintre ei fiind străini.
„Ştim ce fac ei, dar avem de ales între a petrece câteva ore sau chiar zile construind un caz împotriva lor şi a folosi timpul pentru a ne ocupa de infracţiuni mai serioase”, a declarat un ofiţer de poliţie din Kent.
Detalii despre acest tip de înşelătorie vor fi difuzate de BBC1, care menţionează cazul unui român de 30 de ani, Alex Dettmar, care locuieşte în Brent Cross şi recunoaşte că se deplasează de două ori pe an la Calais pentru a părea că a fost acasă.
„Sunt şocat de preţul asigurărilor în Marea Britanie, ţinând cont că este de şapte ori mai ieftin să fac asigurarea acasă (…). Am înmatriculat maşina acolo şi o folosesc cu numere de înmatriculare din România”, a povestit el.