Inteligenţa Artificală susţine că Iisus Hristos a Înviat cu Adevărat

  • Câteodată este mai bine ca cei sceptici să accepte simpla explicaţie că Iisus Hristos pur şi simplu a înviat şi că ştiinţa nu poate explica spiritualitatea care este dincolo de legile fizicii, dincolo de spaţiu-timp.
  • Grămada de teorii şi ipoteze propuse de atei s-au demonstrat a fi mai absurde şi mai lipsite de logică decât relatările biblice
  • Ipotezele ateiste sunt combătute chiar şi de inteligenţa artificială
Urmărește
4025 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa Artificală susţine că Iisus Hristos a Înviat cu Adevărat

Wikipedia Commons

*Notă - articolul este integral redactat de Bing AI 

Cel mai măreţ eveniment din istoria omenirii 

Învierea lui Iisus a avut loc în a treia zi după răstignirea Sa.

Potrivit scrierilor Noului Testament, Iisus a fost întâiul renăscut dintre cei morţi, inaugurând Împărăţia lui Dumnezeu.

El s-a arătat ucenicilor săi să-i trimită în toate colţurile lumii pentru a-i predica mesajul şi s-a Înălţat la cer.

Pentru tradiţia creştină, învierea trupească a presupus restaurarea la viaţă a unui trup transformat, alimentat de Sfântul Duh, aşa cum este descris de Pavel şi de autorii evanghelici, care a dus la stabilirea creştinismului.

În teologia creştină, învierea lui Iisus este "fundamentul central al credinţei creştine".

Pentru creştini, învierea sa este garanţia că toţi creştinii morţi vor fi înviaţi la parusia (a doua venire) a lui Hristos.  

 

Ce spun evangheliile? 

  • Evanghelia după Matei 28:2-4 - Şi iată că s-a făcut un mare cutremur de pământ; căci un înger al Domnului, coborând din cer, a venit şi a prăvălit piatra şi şedea pe ea. Faţa lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Din frica lui, cei ce păzeau au tremurat şi au rămas ca morţi.
  • Evanghelia după Marcu 16:4-6 - Dar ridicându-şi ochii, au văzut că piatra fusese prăvălită; căci era foarte mare. Intrând în mormânt, au văzut un tânăr şezând în partea dreaptă, îmbrăcat într-o haină albă; şi s-au spăimântat. El le-a zis: Nu vă înspăimântaţi! Voi căutaţi pe Iisus Nazarineanul, cel răstignit. A înviat, nu este aici; iată locul unde l-au pus.
  • Evanghelia după Luca 24:2-6 - Au găsit piatra prăvălită de la mormânt. Intrând în el, n-au găsit trupul Domnului Iisus. Pe când nu ştiau ce să gândească de lucrul acesta, iată că doi bărbaţi le-au stat înainte, în haine strălucitoare. Femeile s-au înspăimântat şi şi-au plecat faţa spre pământ. Dar ei le-au zis: De ce căutaţi printre cei morţi pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci a înviat.
  • Evanghelia după Ioan 20:1-2 - În ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena a venit dis-de-dimineaţă la mormânt, pe când era încă întuneric. A văzut piatra luată de la mormânt. A alergat deci şi a venit la Simon Petru şi la celălalt ucenic pe care-l iubea Iisus şi le-a zis: Au luat pe Domnul din mormânt şi nu ştim unde l-au pus.

 

Ce spun evreii şi musulmanii? 

Evreii nu cred că Iisus este Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu sau o persoană a Treimii, deoarece aceste concepte sunt incompatibile cu teologia evreiască.

Evreii cred că Iisus nu a împlinit profeţiile mesianice care stabilesc criteriile pentru venirea mesiei. 

Iudaismul nu-l acceptă pe Iisus ca fiind o fiinţă divină, un mijlocitor între oameni şi Dumnezeu, un mesia sau sfânt.  

Musulmanii îl recunosc pe Iisus ca pe un profet trimis de Dumnezeu, dar nu ca pe un fiu al lui Dumnezeu sau ca pe o parte a unei Treimi. Musulmanii cred că Iisus a fost ridicat la cer de Dumnezeu înainte de a fi răstignit şi că va reveni la sfârşitul timpurilor ca un semn al Judecăţii de Apoi.

Musulmanii resping ideea că Iisus a murit pentru păcatele omenirii şi că a înviat din morţi.

 

Ce spun  ştiinţa şi pseudoştiinţa? 

Paleoastronauţii ca cei din serialul Ancient Aliens susţin că învierea lui Iisus ar putea fi explicată ca o întâlnire cu strămoşii noştri extratereştri, care l-ar fi ridicat pe Iisus la cer cu o navă spaţială şi l-ar fi readus la viaţă cu tehnologia lor avansată.

Ei se bazează pe unele texte biblice care descriu apariţia unor îngeri strălucitori sau a unor nori care ascund prezenţa lui Iisus după înviere. 

Ei mai afirmă că unele reprezentări artistice ale învierii arată simboluri care ar putea fi interpretate ca dispozitive tehnologice sau ca forme de viaţă extraterestră.  

Nu există însă nicio dovadă ştiinţifică sau istorică care să susţină această ipoteză.

Teoria paleoastronautică este respinsă de majoritatea cercetătorilor şi teologilor, care consideră că învierea lui Iisus este un eveniment miraculos şi unic, care nu poate fi redus la o intervenţie extraterestră.

De asemenea, ea ignoră semnificaţia spirituală şi religioasă a învierii lui Iisus pentru creştinism, care nu se bazează pe dovezi fizice, ci pe credinţa în puterea lui Dumnezeu de a birui moartea şi păcatul.

Ce cred istoricii şi arheologii? 

Istoricii şi arheologii nu pot demonstra direct învierea lui Iisus, deoarece este un eveniment miraculos şi unic, care depăşeşte domeniul ştiinţei naturale. Totuşi, ei pot oferi dovezi indirecte şi circumstanţiale care susţin credibilitatea relatărilor biblice despre înviere. Unele dintre aceste dovezi sunt:

  • Mormântul gol. Există mai multe argumente care arată că mormântul în care a fost pus Iisus după răstignire a fost găsit gol de un grup de femei în prima zi a săptămânii.
  • Apariţiile lui Iisus. Există mai multe argumente care arată că ucenicii l-au pe Iisus cel înviat. Faptul că aceste experienţe au fost multiple, variate şi colective, implicând diferite persoane, locuri şi circumstanţe; faptul că aceste experienţe au produs o schimbare radicală în viaţa şi credinţa ucenicilor, care au trecut de la frică şi îndoială la curaj şi convingere; faptul că aceste experienţe nu pot fi explicate ca halucinaţii, legende sau mistificări; şi faptul că unele dintre aceste experienţe sunt atestate de surse foarte vechi şi independente, cum ar fi crezul din 1 Corinteni 15:3-8. 
  • Ascensiunea şi expansiunea bisericii creştine. Există mai multe argumente care arată că predicarea ucenicilor, care avea învierea ca fundamentul credinţei, a fost cauza principală a stabilirii şi extinderii bisericii creştine. Faptul că apostolii lui Iisus au proclamat învierea ca un eveniment istoric şi nu ca o metaforă sau o speranţă; faptul că au predicat învierea în ciuda opoziţiei şi persecuţiei din partea autorităţilor iudaice şi romane; faptul că ucenicii au introdus schimbări radicale în practicile şi credinţele lor religioase, cum ar fi sărbătorirea zilei de duminică ca zi a învierii sau recunoaşterea lui Iisus ca Domn şi Mesia; şi faptul că ucenicii au câştigat mulţi convertiţi din rândurile iudeilor şi păgânilor, care au fost convinşi de veridicitatea mesajului lor. 
  • Aceste dovezi nu pot demonstra cu certitudine că Iisus a înviat din morţi, dar pot arăta că este cea mai bună explicaţie 

Ce cred medicii legişti, psihologii şi investigatorii?  

Medicii legişti au examinat dovezi medicale şi istorice despre moartea şi învierea lui Iisus. Ei au ajuns la concluzia că Iisus a murit cu adevărat pe cruce şi că nu a leşinat sau a intrat în comă, cum susţin unele teorii. 

Unele dintre argumentele lor sunt:

  • Răstignirea era o metodă de execuţie foarte eficientă şi crudă, care provoca o moarte sigură prin şoc hipovolemic, insuficienţă cardiacă sau asfixiere. 
  • Soldaţii romani erau experţi în răstignire şi verificau dacă victimele erau moarte înainte de a le coborî de pe cruce.  
  • Lovitura de suliţă pe care Iisus a primit-o în coastă a provocat o hemoragie masivă şi a eliberat apă şi sânge din pericard şi pleură, ceea ce indică o moarte cardiacă.  
  • Mormântul lui Iisus era sigilat cu o piatră grea şi păzit de soldaţi, ceea ce face improbabil ca el să fi fost scos din mormânt sau să fi ieşit singur dacă ar fi fost încă în viaţă. 
  • Apariţiile lui Iisus după înviere nu au fost halucinaţii sau viziuni, ci întâlniri reale cu un trup transformat şi glorificat, care putea fi atins, recunoscut şi care putea mânca peşte fript cu miere. 
  • Teoria mormântului greşit. Această teorie susţine că femeile care au mers la mormântul lui Iisus au greşit locul şi de aceea l-au găsit gol. 
  • Teoria mutării trupului. Această teorie susţine că trupul lui Iisus a fost mutat din mormânt de autorităţi sau de alţi oameni, fără ca ucenicii să ştie.

 


Există mai multe teorii medicale care încearcă să explice sau să conteste moartea şi învierea lui Iisus. Unele dintre aceste teorii sunt:

  • Teoria leşinului sau a comei. Această teorie susţine că Iisus nu a murit cu adevărat pe cruce, ci a leşinat sau a intrat în comă din cauza pierderii de sânge şi a şocului. Apoi, el şi-a revenit în mormânt şi a ieşit din el    
  • Teoria halucinaţiilor. Această teorie susţine că ucenicii lui Iisus nu au văzut cu adevărat pe Iisus înviat, ci au avut halucinaţii cauzate de dorinţa lor puternică de a-l vedea viu.  
  • Teoria furtului. Această teorie susţine că trupul lui Iisus a fost furat din mormânt de ucenicii săi sau de alţi oameni, care au răspândit apoi zvonul că el a înviat.  
  • Teoria gemenilor. Această teorie susţine că Iisus avea un frate geamăn necunoscut, care s-a dat drept el după moartea sa şi a pretins că a înviat.  


Aceste teorii nu pot explica satisfăcător datele medicale şi istorice despre moartea şi învierea lui Iisus. Ele au mai multe probleme şi obiecţii, cum ar fi:

  • Teoria leşinului sau a comei nu ţine cont de faptul că răstignirea era o metodă de execuţie foarte eficientă şi crudă, care provoca o moarte sigură prin şoc hipovolemic, insuficienţă cardiacă sau asfixiere. De asemenea, nu explică cum ar fi putut Iisus să supravieţuiască în mormânt fără hrană, apă sau îngrijire medicală, să îndepărteze piatra grea care sigila mormântul şi să scape de soldaţii care îl păzeau.  
  • Teoria halucinaţiilor nu ţine cont de faptul că apariţiile lui Iisus au fost multiple, variate şi colective, implicând diferite persoane, locuri şi circumstanţe. De asemenea, nu explică cum ar fi putut halucinaţiile să producă o schimbare radicală în viaţa şi credinţa ucenicilor, care au trecut de la frică şi îndoială la curaj şi convingere. 
  • Teoria furtului nu ţine cont de faptul că ucenicii lui Iisus erau prea speriaţi şi demoralizaţi pentru a risca să fure trupul lui Iisus din mormânt. De asemenea, nu explică de ce ar fi murit ei mai târziu pentru o minciună pe care ei înşişi au inventat-o.  
  • Teoria gemenilor nu ţine cont de faptul că nu există nicio dovadă istorică sau biblică că Iisus avea un frate geamăn necunoscut. De asemenea, nu explică cum ar fi putut fratele geamân să imite rănile lui Iisus pe cruce sau să se prezinte ca un trup transformat şi glorificat.
  • Teoria mormântului greşit nu ţine cont de faptul că femeile au urmărit locul unde a fost depus trupul lui Iisus de Iosif din Arimateea. De asemenea, nu explică cum ar fi putut autorităţile să nu arate mormântul corect pentru a contrazice zvonul învierii. 
  • Teoria mutării trupului nu ţine cont de faptul că autorităţile nu aveau niciun motiv să mute trupul lui Iisus din mormânt, ci dimpotrivă, ar fi vrut să-l păstreze acolo pentru a preveni orice speculaţie despre înviere. De asemenea, nu explică cum ar fi putut cineva să mute trupul fără să fie observat de soldaţii care păzeau mormântul. 

 

Bing AI contrazice teoriile şi ipotezele care se opun relatărilor evanghelice şi susţine că sunt doar speculaţii fără dovezi. 

ChatGPT susţine că un eveniment remarcabil s-a petrecut acum două milenii, de au ajuns 12, ulterior 13 evrei, iniţial speriaţi şi confuzi, să predice încrezători mesajele lui Hristos în tot Imperiul Roman (şi chiar în afara graniţelor imperiale, din India până în Etiopia), dar mai ales, să moară pentru ideile Mântuitorului ca martiri. 

Iar mesajele lor erau cu totul diferite faţă de celelalte religii şi concepte filozofice - iertarea păcatelor, iubirea aproapelui, iertarea vrăjmaşilor, întoarcerea celuilalt obraz, egalitatea săracilor şi bogaţilor în faţa lui Dumnezeu, viaţa de după moarte şi şansa sufletelor de a intra în Rai, în Împărăţia lui Dumnezeu, dacă pe parcursul vieţii umane au credinţă şi fac acte de milostenie şi iubire. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici