Învingător în alegerile municipale din Turcia, Erdogan şi-a ameninţat adversarii: "A venit timpul să-i eliminăm"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a proclamat duminică victoria totală în alegerile municipale din Turcia, în pofida lunilor de critici şi scandaluri, şi le-a promis imediat tututor inamicilor că îi va face "să plătească".

Urmărește
1121 afișări
Imaginea articolului Învingător în alegerile municipale din Turcia, Erdogan şi-a ameninţat adversarii: "A venit timpul să-i eliminăm"

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În seara susccesului Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan şi-a reluat retorica agresivă din campanie şi a atacat opoziţia, în special "trădătorii" organizaţiei imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.

"Poporul a dejucat astăzi planurile perfide şi capcanele imorale (...) cei care au atacat Turcia au fost respinşi", a declarat el în faţa miilor de susţinători reuniţi la cartierul general al AKP din Ankara.

"Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm", a continuat şeful Guvernului în faţa mulţimii care agita drapele ale partidului.

După numărarea a 95 la sută din voturile exprimate, candidaţii AKP s-au clasat pe primul loc, obţinând 45 la sută din voturi şi devansând net principalul său concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 la sută.

Aşa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fără apel ar urma să îl convingă pe Erdogan, în vârstă de 60 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august, disputate pentru prima dată prin vot universal direct.

Pentru a completa acest triumf, partidul aflat la putere, care a câştigat toate alegerile din 2002, a păstrat şi controlul celui mai mare oraş din ţară, Istanbul.

La Ankara, cel de-al doilea mare oraş al Turciei, cursa este foarte strânsă, CHP revendicând în cursul nopţii o diferenţă de doar câteva mii de voturi faţă de foarte populistul primar AKP, Melih Gökçek, care a candidat pentru un al cincilea mandat. 

Rezultatele definitive în capitală vor fi cunoscute abia după reunumărarea voturilor în unele districte.

"Aceste cifre arată că Erdogan a supravieţuit scandalurilor fără prea mari pagube", a comentat pentru AFP politologul Mehmet Akif Okur, de la universitatea Gazi din Ankara. 

"Alegătorii au crezut că dacă Erdogan va cădea, vor cădea împreună cu el", a continuat Okur.

După 12 ani aflaţi la putere la conducerea Turciei, prim-ministrul confirmă, cu acest succes, că rămâne personajul cel mai charismatic al ţării, dar şi cel mai controversat: aclamat de cei care văd în el un artizan al decolării economice a ţării, dar considerat de alţii un "dictator" islamist.

În urmă cu un an, în timp ce se afla încă la apogeul puterii sale, "marele om", cum îl numesc susţinătorii săi, "sultanul", cum îl ironizează uneori adversarii, a primit un prim semnal de alarmă în iunie 2013, când milioane de turci i-au cerut demisia în stradă. 

De peste trei luni, el este afectat din nou de acuzaţii de corupţie grave, care vizează anturajul său. 

Erdogan a contraatacat pentru a-şi mobiliza susţinătorii împotriva foştilor săi aliaţi din cadrul mişcării Gülen, suspectaţi că au format un "stat în stat".

Această luptă fratricidă a culminat joi cu difuzarea pe reţelele de socializare a rezumatului unei reuniuni în care ministrul de Externe Ahmet Davutoglu şi şeful serviciilor de informaţii discută despre o intrare în război a Turciei împotriva Siriei, fără să îşi ascundă intenţiile electorale.

Afectat de aceste dezvăluiri, Guvernul a răspuns prin epurări şi măsuri autoritare, în special blocarea Twitter şi YouTube, care i-au adus o avalanşă de critici. 

În pofida apelurilor la calm reiterate duminică de şeful statului, Abdullah Gül, criza politică ce afectează ţara pare să continue până la alegerile prezidenţiale, un motiv în plus dacă Erdogan decide să se prezinte. 

"Acest lucru va înfuria liberalii, susţinătorii lui Gülen şi opoziţia laică", a anticipat Soner Cagaptay, de la Washington Institute, "Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte".

Liderul naţionaliştilor în Parlament, Devlet Bahçeli, şi-a exprimat aceeaşi părere şi a apreciat că scorul obţinut de partidul său nu îi va permite lui Erdogan să se spele de suspiciunile de corupţie. "Nimic nu va mai fi ca înainte. Premierul a ales să înainteze pe cale divizării" Turciei, a apreciat şeful Acţiunii naţionaliste MHP, care a onţinut 15 la sută din voturi la scrutinul local.

Departe de mizele naţionale, rivalităţile locale care marchează de obicei alegerile în Turcia au provocat, duminică, moartea a nouă persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici