Prima pagină » Știri externe » Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

Raportul, ”The World’s Forgotten Fishes”, este alcătuit din 16 grupuri de conservare, inclusiv WWF, London Zoological Society (ZSL), Global Wildlife Conservation şi The Nature Conservancy.

Raportul arată că populaţiile de peşti migratori au scăzut cu trei sferturi în ultimii 50 de ani. În aceeaşi perioadă de timp, populaţiile de specii mai mari, cunoscute sub numele de „megafish”, au scăzut cu 94%.

În apele Regatului Unit, sturionul şi burbotul au dispărut, somonul dispare şi anghila europeană rămâne în pericol critic.

Potrivit WWF, o mare parte din declin este cauzat de starea precară a râurilor, în mare parte ca urmare a poluării, a barajelor şi a apelor uzate. Echipa a cerut guvernului să restabilească sănătatea habitatelor de apă dulce, prin aplicarea corectă a legilor existente, consolidând protecţia în proiectul de lege privind mediul şi promovând un set puternic de obiective globale pentru recuperarea naturii.

Dave Tickner, de la WWF, a declarat că habitatele de apă dulce sunt unele dintre cele mai vibrante de pe pământ, dar, după cum arată acest raport, sunt în declin catastrofal în întreaga lume, potrivit BBC.

„Natura este în cădere liberă, iar Marea Britanie nu face excepţie: viaţa sălbatică se luptă să supravieţuiască, să nu mai vorbim de prosperă, în apele noastre poluate”, a spus consilierul şef al organizaţiei pentru apă dulce. „Dacă vrem să luăm în serios promisiunile de mediu ale acestui guvern, acesta trebuie să îşi asume legătura, să ne cureţe râurile şi să ne readucă sănătatea habitatelor de apă dulce”.

Carmen Revenga, de la The Nature Conservancy, a declarat că peştii de apă dulce sunt un grup divers şi unic de specii care sunt nu numai esenţiale pentru funcţionarea sănătoasă a râurilor, lacurilor şi zonelor umede, ci şi pentru milioane de oameni, în special cei săraci, care depind de ei pentru a-şi procura hrana şi a avea venituri. „Acum este mai urgent decât oricând că găsim voinţa politică colectivă şi o colaborare eficientă cu sectorul privat, guverne, ONG-uri şi comunităţi, pentru a implementa soluţii bazate pe natură care protejează speciile de apă dulce, asigurându-ne totodată nevoile umane”, a spus ea.