Ion Cristoiu, despre conflictul Rusia-Ucraina: E un salt uriaş în războiul mediatic. S-au creat telenovele pentru marea presă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, pe lângă tragediile reale produse de războiul Rusia- Ucraina, există şi întâmplări de telenovelă, special create şi livrate presei pentru a menţine vie atenţia mass-media astfel încât ţara vecină să nu fie lăsată singură în acest conflict.

Urmărește
16353 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre conflictul Rusia-Ucraina: E un salt uriaş în războiul mediatic. S-au creat telenovele pentru marea presă

Ion Cristoiu, despre conflictul Rusia-Ucraina: E un salt uriaş în războiul mediatic. S-au creat telenovele pentru marea presă

“Este fascinant acest război mediatic, produs nu numai de ucraineni. O mare problemă la acest război mediatic este să întreţii atenţia presei. Şi-atunci s-au creat pentru marea presă telenovele. Li s-au dat de-a gata. Dacă spuneau că armata ucraineană a învins… ce să faci la o televiziune ca CNN care transmite 24 din 24… şi-atunci au creat poveştile. Gospodina care a dat cu murături în dronă. Sigur, pentru minţile lucide nu aveai cum să dai, dar marelui public i s-a dat o poveste. Este un salt uriaş în propaganda de război. Adică se creează pentru televiziunile planetare materiale de-a gata, s-au creat personaje care se adresează nu numai dvs, se adresează şi casieriţei de la mall”, a afirmat publicistul, vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV .
Întrebat dacă astfel de telenovele ajută la câştigarea războiului, Ion Cristoiu spune că poveştile cu eroi au fost create pentru a ajunge la oamenii simpli, evitându-se astfel relatările strict militare despre desfăşurarea conflictului.

“Frumuşica, cel mai tâmpit film din istoria lumii, cu aia care era prostituată cinstită, a făcut să plângă milioane de femei din America. Chiar e un salt uriaş în războiul mediatic. Nu-i oferi omului simplu din America partea militară a războiului, nu, bătrânul care în loc să se ducă să ia ceapă de la piaţă, ia camionul… adică marea majoritate din telespectatori se regăseşte în aceste poveşti.  (…) Mă refer la războiul în care omul simplu, benzinarul, casieriţa de la mall se identifică cu eroii. Eu mă refer la partea de eroi. Nu cred că patru militari ruşi cu mitraliere sunt alungaţi de doi bătrâni. Dincoace, sigur, ca orice mare război provoacă tragedii şi 99% sunt reale”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că scopul acestei maşinării mediatice este de a nu face uitat războiul, tactică probabil încercată de ruşi prin anunţul de vineri că ofensiva lor se va concentra pe sudul Ucrainei.
“Scopul acestei maşinării mediatice, care e nu numai ucraineană, este de a nu lăsa Ucraina singură, pentru că după o săptămână-două, oamenii obosesc. Şi-atunci trebuie să întreţii. În momentul în care e uitat războiul, gata. Nu e uitat acest război pentru că se întreţine în fiecare zi. Probabil că anunţul Rusiei că se concentrează în sud e o încercare de a uita. Pentru că una e să spui că ataci la noapte Kievul, ceea ce nu cred că aveau de gând, dar e Kievul, Odessa, Harcov-ul, şi una e să spui că se bat acolo în sud. Pot să pun pariu. Ruşii nu vor să intre în Kiev, ce să facă în Kiev? Kievul, Harcovul au fost folosite, pe de o parte ca instrumente de  presiune, să ţină armata ocupată şi, în acelaşi timp, să nu fim atenţi la ce se întâmplă în sud. Şi în sud, în afară de Mariupol, nu se întâmplă nimic spectaculos. Una e să spui intră în Kiev la noapte, sună sirenele, vin tancurile, şi alta e să spui că a fost câştigat satul Xulescu. Adevărata mişcare, acţiunea propriu-zisă are loc în sud, numai că acolo nu e nimic spectaculos”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, la fel ca şi în cazul Crimeei, războiul nu se va încheia cu o pace, ci printr-un conflict îngheţat.
“Se va încheia cu un conflict îngheţat în primă fază. S-ar putea să nu se ajungă la nicio împăcare. Ei să se retragă să rămână numai în zona aia. Nu uitaţi că timp de o lună a fost ruptă şira spinării militare a Ucrainei. Eu aşa prevăd. Nu va fi nicio pace. Asta poate să fie o soluţie. Adică ei se retragă. Sigur că marea presă va spune că ruşii au fost înfrânţi, au fost umiliţi, dar rămân cu sudul. Ori rămâne pe idea unei păci, ceea ce e greu de presupus (…) Tot aşa a fost şi în Crimeea. A fost atacată la 22 februarie 2014 şi s-a încheiat în mai. Cum? Printr-un conflict îngheţat”, a conchis publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici