- Home
- Externe
- (13.03.2022, 09:43)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Războiul din Ucraina va da cea mai grea lovitură globalizării
Urmărește
19952 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, iar sancţiunile impuse Rusiei vor afecta întreaga lume, interconectată din punct de vedere economic, fiind cea mai grea lovitură dată globalizării, după cea resimţită în timpul pandemiei de coronavirus.
“Avem război economic. Situaţia escaladează de la o zi la alta. Nenorocirea acestui război este faptul că el are loc într-o lume globalizată. Din cauza aceasta, sancţiunile aplicate Rusiei afectează nu numai Rusia şi nu numai pe cei care le pun, Occidentul. Nu, pe toată lumea. Mi s-a părut o absurditate ce spunea UE, domne, nu trebuie să mai avem dependenţă de gaz. Nu observaţi că noi suntem o lume dependentă? Interconectată. Oprirea curselor aeriene de la Moscova loveşte şi Pakistanul. Nu loveşte numai Rusia sau numai America”, a afirmat publicistul sâmbătă seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
Ion Cristoiu explică de ce războiul din Ucraina va lovi puternic globalizarea, dând exemplul companiilor multinaţionale care îşi asigură materia primă şi forţa de muncă din mai multe ţări.
“Pandemia a fost prima mare lovitură dată globalizării. Până la pandemie, lumea era interconectată. Plecai cu avionul de la Tokyo, te duceai repede la Londra, cumpărai... city break, da? După aceea, interzicând zborurile, statele lumii au făcut un prim efort de a se gestiona singure. Acest război, care va dura, va da cea mai grea lovitură globalizării. În primul rând lumea încă mai e ţesută (întrepătrunsă). Deci tu ai blocat cursele aeriene, Rusia a blocat să treci pe deasupra, dar afectează şi Pakistanul, deşi el nu e implicat. Îl afectează pentru că suntem interconectaţi. Ai scos McDonalds din Rusia, dar ăla lua carne de altundeva”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu este de părere că, în urma acestei lovituri date globalizării, ne vom întoarce la statul-naţiune, care va încerca să-şi producă bunurile necesare în interiorul graniţelor.
“Până acum lumea s-a bazat pe această chestie. Bă, mă duc şi fac o fabrică în România. Păi de unde iau cupru. Păi iau din Iran. Globalizarea a dus la cea mai mare circulaţie a mărfurilor, forţei de muncă. Prima mare lovitură este că acum fiecare stat încearcă să fie autarhic. Putin nu bate câmpii când spune bă, ne ajută, că nu mai cumpărăm, vrem să facem oţelul nostru. China, le fel. Fiecare stat să pornească pe lângă înarmare, să spună bă, pun eu castraveţi, nu mai iau de la alţii. O întoarcere la Evul Mediu, la statul-naţiune care se dezvoltă singur. Este un război contra globalizării. În lumea de azi ca să produci ceva, nu ai nevoie de materia primă din statul ăla. Vrei să faci scaune, da? Nu ai lemnul, dar îl cumperi de dincolo. Acum nu mai poţi. Încetul cu încetul zici bă, trebuie să fac rost de lemnul meu”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude să asistăm în urma acestui război la o împingere a Rusiei către piaţa economică din Asia.
“Toate aceste sancţiuni şi război cu Occidentul duc la pierderea occidentalismului pe care l-a făcut Elţîn, Gorbaciov şi chiar Putin o vreme. Atunci Rusia este împinsă către Asia şi poate că se face acolo o piaţă a Asiei. Încă o dată, lumea de azi era o lume întreţesută, cu schimburi comerciale”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că vom asista la o reîmpărţire globală a înfluenţei nu numai militare, ci şi economice.
„Va fi o reîmpărţire globală, dar economică pentru că în momentul în care nu mai poţi să iei lemn din America încerci să-ţi faci tu sau o ţară cu care eşti aliat. E o întoarcere. Militariceşte fiecare ţară spune bă, trebuie să mă înarmez pe cont propriu, nu mai merge aşa... pentru că Rusia a făcut ceva inimaginabil. Ea a dovedit că se poate. Ca şi la începutul pandemiei. Pandemia ne-a arătat că se poate. Adică nu-şi imagina nimeni că în secolul 21 o ţară independentă să fie atacată, fără declaraţie de război (...) Ăsta a fost principalul şoc, nu agresiunea. Nimeni nu se aştepta (...) Asta a făcut pe toată planeta să zică bă, se poate întâmpla oricând (...)”, punctează publicistul.
Ion Cristoiu remarcă şi instalarea la nivelul statelor lumii a unei prudenţe în ceea ce priveşte respectarea regulilor consacrate până acum.
“Toate statele au devenit prudente în legătură cu ordinea. Fiecare stat, nu numai beligeranţii (...) Ordinea mondială era ca ordinea de la noi, care te face să ieşi din casă, nu la 12 noaptea, că nu vine unul în plină stradă să te jefuiască. Ştii că ăla se teme de consecinţe, da? Ce a făcut Rusia a arătat că a apărut un stat care ignoră ordinea, regula. Şi-atunci de aia este aşa de greu de ieşit din acest război. Pentru că dacă dai dreptate Rusiei, Ucraina încheie un armistiţiu, orice om din occident zice bă, dar dacă locul Rusiei îl ia Turcia? Occidentul nu cu Rusia are treabă, ci cu exemplul. Precedentul, dar nu precedentul creat de agresiune, ci de nerespectarea oricărei reguli”, a mai spus publicistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe