Prima pagină » Știri externe » Berlinul vrea să împiedice radicalizarea anumitor tineri musulmani

Berlinul vrea să împiedice radicalizarea anumitor tineri musulmani

Berlinul a anunţat marţi lansarea unei campanii pentru prevenirea radicalizării tinerilor musulmani, la mai puţin de o lună după un atentat sângeros contra unor soldaţi americani, relatează AFP.
30 mart. 2011, 13:29, Știri externe

„Este vorba despre a sensibiliza şi a explica, a avertiza tinerii că trebuie să spună nu” eventualelor tentative de recrutare de către organizaţii teroriste, a declarat Hans-Peter Friedrich, noul ministru al Afacerilor Interne, din cadrul Guvernului lui Angela Merkel.

Trebuie împiedicată „radicalizarea anumitor tineri, mai ales în faţa calculatorului lor, pe Internet”, a spus ministrul, în cadrul Conferinţei anuale asupra Islamului, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi organizaţii musulmane.

El a explicat că vrea să efectueze această campanie „cu material informativ, pliante dar şi spoturi publicitare” în care să apară personalităţi admirate de tineri.

„Trebuie spus acestor tineri: «idolii voştri se pronunţă clar împotriva islamismului violent», pentru că aceştia au o funcţie de model”, a continuat Friedrich.

„Împreună cu musulmanii, vrem să arătăm unei largi părţi marginale a societăţii că acţionăm contra extremismului islamist, în cadrul unui parteneriat asupra securităţii”, a adăugat el.

Este vorba, totodată, pentru organizaţiile musulmane, de posibilitatea de a repera mai bine momentul în care un tânăr pare să se radicalizeze. Dar, în opinia islamologului Armina Omerika, o participantă la Conferinţa asupra Islamului, acest tip de măsuri vizează „o cultură îndoielnică a denunţării printre musulmani” şi „nu ajută cu nimic la integrare”.

Guvernul conservator-liberal vrea, de asemenea, să creeze un grup de reflecţie („think tank”) pentru a studia „cum se infiltrează radicalizarea în capul oamenilor”.

Ministrul şi-a justificat proiectul prin recentul atentat comis de un tânăr musulman izolat. La începutul lui martie, acest kosovar, în vârstă de 21 de ani, a împuşcat mortal doi soldaţi americani, pe aeroportul din Frankfurt (vest), afirmând că vrea să se răzbune împotriva intervenţiei americane în Afganistan.

Însă, propunerea a ridicat imediat critici, mai ales din partea Verzilor, care au denunţat un amestec între tinerii musulmani şi extremişti.

Astfel, se va instala un „climat de suspiciune generală”, potrivit unuia dintre liderii Verzilor, Cem Ozdemir.

Alţii, ca directorul Centrelor Culturale Islamice, Mustafa Imal, au insistat asupra necesităţii de a combate, de asemenea, islamofobia, care progresează, în opinia lor, în Germania. „Acest lucru nu trebuie să meargă în sens unic”, a subliniat el. Extremismul „trebuie să fie discutat atât privind partea musulmană, cât şi partea germană”.