Irakienii manifestează, la un an de la alegeri, pentru a-şi exprima regretul că au votat

Aproximativ 500 de persoane au manifestat, luni, în centrul Bagdadului, la un an după alegerile legislative, pentru a denunţa promisiunile neonorate, în opinia lor, de către clasa politică, şi pentru a-şi exprima regretul că au participat la scrutin, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

"(Nuri) Maliki, corectează direcţia, pentru că în caz contrar, vei sfârşi ca (Hosni) Mubarak", au scandat manifestanţii, referindu-se la premierul irakian, cu degetul arătător dat cu vopsea de culoarea roşie şi ţinut în sus, într-un gest simbolic. La alegerile legislative de la 7 martie 2010, fiecare alegător şi-a vopsit acest deget cu cerneală de culoarea violet, pentru a dovedi că a votat.

Manifestaţia, care s-a desfăşurat paşnic, în Piaţa Tahrir, în faţa "Libertăţii", un basorelief construit în 1961, se înscrie într-o mişcare de contestare mai generală, în Irak, inspirată de revoltele populare din lumea arabă.

"Regretăm că am participat la alegeri, care nu au servit la nimic. Liderii nu au făcut nimic timp de un an", a declarat Afifa Thabit, în vârstă de 57 de ani, militant în cadrul Comitetului Femeilor irakiene, un ONG local. "Sunt foarte multe lucruri care nu merg în Irak", a continuat Thabit, care a votat în 2010 pentru prima dată.

Un student, Maan Thamer, în vârsă de 19 ani, şi-a exprimat regretul că s-a prezentat la urne, pentru că nu a fost respectată "nicio" promisiune electorală.

Tânărul, cu capul ras, purta la încheietura mâinii o banderolă pe care este imprimat portretul lui Che Guevara, pe un fond de culoarea roşie, galbenă şi verde.

"Nu vrem să îndepărtăm ordinea stabilită. Vrem ca Gugvernul să ne rezolve prpoblemele", a spus el.

"Aveţi un loc de muncă şi pentru mine, domnule prim-ministru?", se putea citi pe o banderolă purtată de un şomer, Haidar Mohamed, în vârstă de 32 de ani.

Rezultatele scrutinului legislativ, al doilea de la îndepărtarea lui Saddam Hussein de la putere, în 2003, au fost foarte strânse, irakienii fiind nevoiţi să aştepte nouă luni ca Guvernul să fie învestit, în decembrie, după o lună de la încheierea unui acord de împărţire a puterii între toate facţiunile.

Dar, la un an de la scrutin, criza politică este, încă, departe să fie încheiată, ministerele mai importante, ca cele ale Apărării şi Afacerilor Interne, urmând să fie atribuite ulterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici