Iran: Câştigătoarea premiului Nobel, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoare

Gardienii au bătut femeile deţinute în confruntările care au izbucnit în închisoarea Evin din Teheran în urma unei serii de execuţii, a declarat familia laureatei premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, care a fost încarcerată, ridicând noi îngrijorări cu privire la sănătatea acesteia.

Urmărește
1687 afișări
Imaginea articolului Iran: Câştigătoarea premiului Nobel, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoare

Iran: Câştigătoarea premiului Nobel, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoare

Activista pentru drepturile omului, Narges Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, care a câştigat premiul în 2023 pentru campania sa inclusiv împotriva pedepsei cu moartea, a fost încarcerată din noiembrie 2021, scrie NDTV.

Familia lui Mohammadi, stabilită la Paris, a subliniat că nu a avut niciun contact direct cu aceasta de când i-a fost tăiat dreptul de a efectua apeluri telefonice în noiembrie anul trecut. Dar a declarat că a aflat de la alte câteva familii ale deţinuţilor din Evin că marţi au izbucnit ciocniri, deoarece femeile deţinute au lansat un protest în curte împotriva execuţiilor.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, aproximativ 30 de condamnaţi au fost spânzuraţi în această săptămână, inclusiv Gholamreza (Reza) Rasaei, despre care justiţia iraniană a declarat că a fost executat marţi în legătură cu protestele din 2022.

„Protestul deţinuţilor împotriva execuţiei lui Reza Rasaei a dus la o represiune violentă din partea gardienilor închisorii şi a agenţilor de securitate”, a declarat familia lui Mohammadi.

„Mai multe femei care au stat în faţa forţelor de securitate au fost grav bătute. Confruntarea a escaladat, rezultând răni fizice pentru unii prizonieri”, conform sursei citate.

Familia a declarat că, după ce a fost lovită în piept, Mohammadi a suferit un atac respirator şi dureri intense în piept, ceea ce a făcut-o să se prăbuşească şi să leşine pe jos în curtea închisorii.

Ea a suferit vânătăi şi a fost tratată în infirmeria închisorii, dar nu a fost transferată la un spital din exterior, a spus familia laureatei Nobel.

„Suntem profund îngrijoraţi cu privire la sănătatea şi bunăstarea ei în aceste circumstanţe”, a declarat familia.

Autoritatea penitenciară iraniană a negat că deţinuţii ar fi fost bătuţi şi a dat vina pe confruntare pe deţinuţi.

Doi deţinuţi „au avut palpitaţii cardiace din cauza stresului”, dar examinările medicale au stabilit că starea lor generală „este favorabilă”, a afirmat autoritatea penitenciară într-o declaraţie, potrivit agenţiei de presă Tasnim.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici