- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (28.06.2024, 22:11)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Iranienii votează pentru un nou preşedinte, după ce Raisi a murit în accident aviatic
Confruntându-se cu o economie în declin, cu tensiuni regionale şi cu posibila realegere a lui Donald Trump, a cărui administraţie a încercat să izoleze Republica Islamică, conducerea Iranului încearcă să aibă o prezenţă ridicată la vot pentru a-şi susţine agenda, potrivit NBC News.
Urmărește
180 afișări
Iranienii votează pentru un nou preşedinte, după ce Raisi a murit în accident aviatic
Milioane de iranieni se îndreaptă spre urne vineri, în cadrul alegerilor anticipate convocate după ce preşedintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter luna trecută.
Confruntându-se cu o economie în declin, tensiuni regionale şi cu potenţiala realegere a lui Donald Trump în SUA, a cărui administraţie a lucrat pentru a izola Republica Islamică, conducerea Iranului caută o participare ridicată la vot pentru a-şi aproba agenda de linie dură.
Votul rapid a fost convocat după ce Raisi a murit într-un accident de elicopter la 19 mai, Iranul încercând să îl înlocuiască pe clericul de linie dură care era văzut ca un potenţial succesor al liderului suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Liderii iranieni au considerat în mod tradiţional o prezenţă ridicată la vot drept un semn de legitimitate - şi acest lucru este cu atât mai important acum, când ţara încearcă să demonstreze continuitate şi stabilitate în urma morţii lui Raisi.
Înaintea votului de vineri, Khamenei a făcut apel la o participare „maximă”. Însă alegerile parlamentare din martie au înregistrat o prezenţă scăzută, de 41%, potrivit Reuters, care l-a citat pe ministrul de interne al ţării.
Pentru mulţi iranieni, alegerile sunt doar o formalitate pentru a conferi o iluzie de democraţie, a declarat Afshin Shahi, profesor asociat în politica Orientului Mijlociu la Universitatea Keele din Anglia.
„În consecinţă, marea majoritate a populaţiei nu mai ia în serios aceste alegeri”, a spus el.
Campania a început cu şase candidaţi selectaţi de un grup de clerici şi jurişti de linie dură - o listă care a fost restrânsă de Consiliul Gardienilor numit de Iran din 80 de candidaţi iniţiali.
Doi au renunţat la candidatură în ultimele zile.
Dintre cei patru rămaşi, trei sunt consideraţi membri ai liniei dure aliniaţi lui Khamenei, inclusiv unul care este cleric. În mod surprinzător, unui candidat relativ progresist i s-a permis să candideze.
Candidatul mai moderat, Masoud Pezeshkian, este chirurg cardiolog şi fost ministru al sănătăţii, care şi-a bazat campania pe promisiunea de a îmbunătăţi relaţiile cu Occidentul, inclusiv prin negocierea unei reveniri la JCPOA din 2015, care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul reducerii sancţiunilor.
Nu se aşteaptă ca alegerile să aducă schimbări radicale, iar Khamenei va continua să ia deciziile cu privire la toate problemele de stat, însă preşedintele poate avea o anumită influenţă asupra modului în care aceste politici sunt puse în aplicare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe