Iranul a difuzat o înregistrare video cu un american deţinut, acuzat că este spion CIA - VIDEO

Televiziunea iraniană de stat a difuzat duminică imagini în care apare un tânăr prezentat ca agent CIA, un cetăţean american de origine iraniană arestat de Teheran, care mărturiseşte că a avut "misiunea" de a se infiltra la Ministerul Informaţiilor.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Iranul a difuzat o înregistrare video cu un american deţinut, acuzat că este spion CIA - VIDEO

Iranul a difuzat o înregistrare video cu un american deţinut, acuzat că este spion CIA - VIDEO (Imagine: Televiziunea de stat iraniană)

Postul l-a identificat pe bărbat ca fiind Amir Mirzai Hekmati, născut în Arizona.

Televiuziunea a difuzat câteva fragmente, după care a prezentat întreaga înregistrare video, oferind detalii despre cariera tânărului şi circumstanţele arestării acestuia.

Tânărul, bine ras şi cu trăsături orientale, vorbeşte fluent atât farsi, cât şi engleză cu un accent american, iar postul precizează că vorbeşte şi arabă.

El se exprimă cu o intonaţie naturală, este uşor emoţionat şi nu lasă impresia că citeşte declaraţiile.

În această înregistrare video, bărbatul vorbeşte despre presupusa sa "misiune", anunţând că trebuia să transmită iranienilor informaţii copiate de pe un site CIA, pentru a le arage atenţia.

"Am intrat în armată în 2001, după liceu, şi am fost antrenat în diferite domenii militare şi în informaţii", a declarat el.

"Când au descoperit că vorbeam puţină farsi şi arabă, mi-au spus «am vrea să mergi în cutare şcoală pentru a învăţa arabă»", a adăugat acesta.

"Planul lor era să ofere mai întâi informaţii de valoare" conducătorilor Ministerului iranian al Informaţiilor, pentru a-i determina "să mă contacteze", povesteşte el.

A fost filmat un ecuson care-l identifică pe proprietarul acestuia drept "Army contractor" (sub contract cu armata), având ca emblemă un vultur şi cuvintele "Overseas MWR Commissary".

Ecusonul pare că este destinat să permită accesul în instalaţiile comerciale şi sportive ale bazelor americane, gestionate de un serviciu al Secretariatului american al Apărării, cunoscut sub numele de "Morale, Welfare and Recreation (MWR)" (Moral, Stare de bine şi Recreere).

De asemenea, au fost difuzate o serie de fotografii cu Hekmati. În unele apare în uniformă, iar în altele în haine tradiţionale arabe.

Ministerul a anunţat sâmbătă arestarea unei persoane "de origine iraniană" care lucrează pentru CIA şi care avea misiunea să se infiltreze în serviciile secrete iraniene.

Tânărul a fost identificat de serviciile de informaţii iraniene în timp ce se antrena în baza americană Bagram din Afganistan şi a fost arestat imediat ce a intrat pe teritoriul iranian, a adăugat ministerul, fără să precizeze data sau circumstanţele acestei arestări.

"Lucram pentru un centru de spionaj, la Bagram, şi am făcut mai multe călătorii, inclusiv una de la Bagram la Dubai. Am stat două zile la Dubai, după care am cumpărat un bilet spre Teheran", a continuat Hekmati.

Potrivit televiziunii iraniene, în perioada 2005-2007 tânărul a lucrat pentru Agenţia pentru Proiecte Avansate în Apărare (DRAPA), din cadrul Pentagonului.

După aceea, el a lucrat la firma de jocuri video Kuma Games, specializată în jocuri de război, potrivit postului de televiziune, care afirmă că această întreprindere a fost creată de CIA cu scopul de a influenţa opinia publică prin intermediul jocurilor.

Tânărul a lucrat ulterior la firma de informaţii Cubic şi grupul britanic în domeniul apărării BAE Systems.

Iranul a anunţat recent că a interceptat un avion fără pilor sofisticat al CIA, care a intrat ilegal în spaţiul său aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici