- Home
- Externe
- (19.08.2023, 01:03)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul a furnizat peste 600 de drone ,,kamikaze" Rusiei. Până în 2025, Rusia plănuieşte să fabrice 6,000 de drone
- Din 2022, Iranul a furnizat Rusiei muniţie şi drone pentru a le folosi în invadarea Ucrainei, în special dronele Shahed 131 şi Shahed 136.
- Regimul teocratic de la Teheran speră că astfel îl va răzbuna pe generalul Qasem Soleimani, ucis de o dronă MQ-9 Reaper la ordinele fostului preşedinte american, Donald Trump, pe 3 ianuarie 2020, prin a-i pune beţe în roată sprijinului NATO acordat Ucrainei.
- Mai multe ţări au acuzat Iranul că a încălcat Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, dronelle furnizate Rusiei provocând numeroase victime civile în Ucraina.
Urmărește
3018 afișări
Mediafax Foto
Drona care a reaprins tensiunile dintre SUA şi Iran
La trei zile după ce Occidentul aniversa intrarea în anul 2020, marcând finalul anilor 2010, Qasem Soleimani, un general-maior iranian şi comandantul Forţelor Al-Quds, a pătruns în Irak, în apropiere de Aeroportul Internaţional din Bagdad.
Acuzat pentru că oferea sprijin insurgenţilor irakieni antiamericani, dar şi mişcărilor antiisraeliene ca Hezbollah, fiind de altfel desemnat ca terorist, preşedintele american de atunci, republicanul Donald Trump, a ordonat uciderea generalului cu o dronă MQ-9 Reaper.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Generalul, considerat a doua cea mai puternică persoană din Iran după Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al ţării, a fost ucis, împreună cu alte zece persoane care îl însoţeau.
Deşi Iranul a ripostat cu câteva atacuri asupra bazelor americane din Irak, rezultând 110 militari răniţi, administraţia Trump a făcut un pas înapoi şi a ezitat să bombardeze Iranul printr-o operaţiune de amploare.
Pentagonul a declarat că Soleimani şi trupele sale au fost „responsabile pentru moartea a sute de americani şi rănirea a altor mii”.
Atacul a avut loc în timpul crizei din Golful Persic din 2019-2022, care a început după ce SUA s-au retras din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul în 2018, fiind reintroduse sancţiuni.
Uciderea lui Soleimani a escaladat brusc tensiunile dintre SUA şi Iran. Liderii iranieni au jurat răzbunare.
Iar dronele kamikaze furnizate Rusiei în bombardarea Ucrainei complică situaţia pentru guvernul democratic de la Kiev susţinut de Statele Unite.
Iranul furnizează drone ucigaşe Rusiei
Iranul a reprezentat o chestiune delicată pentru SUA încă din 1979 după revoluţia islamică şi abdicarea Sahului, principalul lor aliat din regiune. Din 1980 şi 1988, SUA, URSS şi alte state europene au furnizat sprijin Irakului condus de dictatorul Saddam Hussein împotriva Iranului condus de Ayatollahul Khomeini. Nicio tabără nu a obţinut o victorie decisivă sau un câştig teritorial semnificativ şi conflictul s-a încheiat cu încetarea focului, dar rezultând 1,5 milioane de victime, mare parte fiind rezultate din cauza armelor chimice lansate de Saddam asupra Iranului.
Din anii 2000, Iranul a fost vizat de administraţia Bush pentru dezvoltarea programului nuclear şi l-a introdus în aşa numită ,,Axa a Răului" alături de Coreea de Nord şi Irak.
La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina în încercarea de a captura Kievul, dar a eşuat.
Cu stocurile de drone ruseşti epuizate, Rusia a solicitat Iranului să-i furnizeze drone kamikaze care se detonează automat la izbire.
Până la 17 octombrie 2022, Rusia, pierzând teren în faţa contraofensivei ucrainene spre est şi sud, a folosit drone iraniene asupra infrastructurii civile din Ucraina şi chiar doi oficiali militari iranieni se aflau în Crimeea pentru a coordona operarea dispozitivelor explozive.
La 18 octombrie, Departamentul de Stat al SUA, dar şi oficialii din Franţa şi Marea Britanie, au acuzat Iranul că a încălcat Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite prin vânzarea de drone Shahed 131 şi Shahed 136 către agresorul rus.
Institutul pentru Studierea Războiului a evaluat că dronele sunt operate de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice.
La 3 noiembrie 2022, Ucraina a avertizat Iranul să se aştepte la un răspuns „absolut nemilos” dacă va continua să furnizeze arme Rusiei,
Pe 24 noiembrie, forţele ucrainene au ucis consilierii militari iranieni în Crimeea şi au transmis că iranienii care operează pe teritoriul ucrainean vor fi în continuare vizaţi. La 24 mai 2023, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel către poporul iranian să se opună guvernului iranian, cerându-i să nu fie complici la agresiunea rusă.
În vara şi toamna anului 2022, Iranul a devenit scena unor proteste reprimate în mod brutal după uciderea unei tinere fete pe nume Mahsa Amini pentru că nu purta corespunzător hijabul. Peste 500 de protestatari, dintre care 68 care erau minori, au fost ucişi, şi aproape 20,000 de protestari au fost arestaţi.
La 9 ianuarie 2023, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că vânzarea de drone de către Iran către Rusia ar putea „contribui la crime de război” în Ucraina şi a avertizat că SUA vor căuta să tragă la răspundere conducerea Iranului.
Până în 2025, Kremlinul vrea să fabrice 6,000 de drone kamikaze inspirate după model iranian
Potrivit Washington Post, ruşii folosesc un limbaj de comunicare cu iranienii atunci când achiziţionează arme, referindu-se la drone ca ,,bărci", explozibilii ca ,,barele de protecţie", iar la Iran ca ,,Irlanda".
Publicaţia care a obţinut documente şi informaţii, susţine că Rusia are obiectiv să construiască o nouă fabrică la 800 de mile est de Moscova, în regiunea Tatarstan, şi să crească producţia de drone până la 6,000 de drone kamikaze până în vara anului 2025.
Între timp, Moscova a făcut progrese constante spre obiectivul său de a produce o variantă a dronei iraniene Shahed-136, o dronă de atac capabilă să călătorească mai mult peste 1,000 mile.
Cercetătorii de la Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională din Washington, care au revizuit documentele referitoare la producţie au estimat că lucrările la unitatea din Zona Economică Specială Alabuga din Republica Tatarstan sunt cu cel puţin cu o lună în urmă şi că nu au fost produse mai mult de 300 de drone, au concluzionat cercetătorii.
Este puţin probabil ca Alabuga să îşi atingă data-ţintă pentru cele 6.000 de drone, au spus aceştia.
Chiar şi aşa, David Albright, un fost inspector de arme al ONU care a ajutat la conducerea echipei de cercetare care a studiat documentele, a spus: „Alabuga pare să caute o capacitate de dezvoltare a dronei care să o depăşească pe cea a Iranului”.
Documentele, care datează din iarna 2022 până în primăvara anului 2023, includ planuri ale podelei fabricii, scheme tehnice, dosare privind numărul personalului, memorii furnizate omologilor iranieni şi prezentări făcute reprezentanţilor Ministerului rus al Apărării cu privire la proiectul cu numele de cod „Barcă".
În timp ce Rusia a făcut progrese în domeniul apărării aeriene şi al rachetelor hipersonice, armata sa a întârziat să acorde prioritate tehnologiei dronelor. Pentru a ajunge din urmă, Moscova a trebuit să apeleze la Iran, una dintre puţinele naţiuni dispuse să-i vândă echipament militar.
Vara trecută, Rusia a început să primească transporturi secrete de drone iraniene - multe dintre ele Shahed - care au fost dislocate rapid pentru a-şi susţine efortul de război slab, au declarat oficiali americani şi alţi oficiali occidentali.
Drona Shahed-136 din Iran, cunoscută ca drona Geran-2, poate transporta o sarcină utilă explozivă de 53 kg către o ţintă care este programată înainte de lansare.
Deoarece drona este alimentată de un motor cu elice zgomotos, unii ucraineni au numit-o drept „ mopedul zburător”.
Vladyslav Vlasiuk, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, declară: „Acele drone sunt mult mai ieftin de produs în comparaţie cu daunele costisitoare pe care le provoacă şi asta este problema”.
În ultimele trei luni, Rusia a atacat Ucraina cu peste 600 de drone Shahed-136 cu autodetonare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 542. Şapte morţi şi peste 100 de răniţi după ce o rachetă rusescă a lovit o piaţă centrală dintr-un oraş istoric / Cea mai mare parte a liniei frontului a rămas "statică" în ultima săptămână, dar forţele ucrainene au continuat să înregistreze mici avansuri în sud / Putin a mers în locul de unde a plecat rebeliunea armată împotriva sa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian