Iranul a început încărcarea combustibilului în reactorul centralei nucleare de la Bushehr - VIDEO

Operaţiunile de încărcare a combustibilului în reactorul primei centrale nucleare iraniene, cea de la Bushehr, au început sâmbătă dimineaţă, a anunţat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA).

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Iranul a început încărcarea combustibilului în reactorul centralei nucleare de la Bushehr - VIDEO

Iranul a început încărcarea combustibilului în reactorul centralei nucleare de la Bushehr (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Operaţiunea de transferare a combustibilului nuclear spre reactor a fost realizată la 21 august în prezenţa vicepreşedintelui Ali Akbar Salehi, directorul OIEA, şi a lui Serghei Kirienko", directorul agenţiei nucleare ruse Rosatom, care a condus construcţia centralei, precizează OIEA.

Această operaţiune, prima etapă a încărcării reactorului, face oficial din centrala de la Bushehr o instalaţie nucleară.

"Astăzi este o zi mare, care marchează lansarea fizică a centralei de la Bushehr", a declarat Kirienko, citat de agenţia Fars.

Salehi a salutat la rândul său "această zi memorabilă", mulţumind Rusiei pentru că "a asistat naţiunea iraniană" în construcţia centralei.

Încărcarea celor 163 de bare de combustibil în centrul reactorului, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ar urma să dureze circa două săptămâni, pentru a se încheia în jurul datei de 5 septembrie.

Va fi nevoie apoi de circa două luni pentru ca reactorul să atingă 50 la sută din puterea sa şi ca centrala de 1.000 de megawaţi să poată fi racordată la reţeaua electrică, la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie, conform purtătorului de cuvânt al OIEA, Ali Shirzadian.

Accederea oficială a Iranului la energie atomică intervine în condiţiile în care Republica islamică este vizată de şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru însoţite de sancţiuni, pentru programul său nuclear, suspectat că disimulează obiective militare.

Lansarea centralei de la Bushehr constituie un succes tehnologic şi politic pentru Iran, a subliniat Salehi, cu o zi înaintea operaţiunii.

Aceasta intervine la 35 de ani după începerea lucrărilor, demarate de Germania în perioada şahului, înainte de a fi întrerupte de Revoluţia islamică din 1979 şi de războiul împotriva Irakului, apoi reluate de Rusia în 1995.

Pentru a obţine acordul ONU ca Bushehr să iasă de sub embargoul internaţional privind orice transfer de echipamente sau tehnologii nucleare spre Iran, Rusia s-a angajat să furnizeze combustibilul necesar funcţionării sale şi să îl recupereze după folosire, pentru a reduce riscurile de diseminare a plutoniului din deşeuri.

Centrala va rămâne mai mulţi ani sub controlul comun al tehnicienilor ruşi şi iranieni.

Bushehr "este total protejată de orice risc de proliferare", a afirmat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Adjunctul său, Serghei Riabkov, a afirmat la rândul său, vineri, că centrala va fi utilizată doar în scopuri civile, acest lucru fiind "garantat 100 la sută".

Nevoile viitoare de combustibil ale centralei au fost evocate din nou vineri de Salehi, pentru a justifica o continuare a îmbogăţirii uraniului de către Iran, o activitate care îngrijorează în special Occidentul şi a cărei suspendare a fost cerută fără rezultat de Consiliul de Securitate al ONU.

"Îmbogăţirea (uraniului) pentru a produce combustibil pentru centrala de la Bushehr şi alte instalaţii va continua", a declarat el pentru agenţia oficială Irna.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici