Iranul a început instalarea a aproximativ 3.000 de centrifuge moderne la Natanz

Iranul vrea să instaleze aproximativ 3.000 de centrifuge mai moderne la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz (centru), unde operaţiunea a început deja, provocând îngrijorare în rândul occidentalilor, a anunţat duminică presa citând un oficial iranian din domeniul nuclear.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Iranul a început instalarea a aproximativ 3.000 de centrifuge moderne la Natanz

Iranul a început instalarea a aproximativ 3.000 de centrifuge moderne la Natanz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit agenţiilor Isna şi Fars, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Fereydoun Abbasi Davani s-a "referit la producţia a 3.000 de centrifuge de generaţie nouă" la Natanz, fără să ofere vreun detaliu despre ritmul instalării acestor aparate.

"Ciclul producţiei acestor centrifuge s-a încheiat, iar într-un viitor apropiat centrifuge de generaţie nouă vor fi puse în funcţiune", a declarat Davani, citat de agenţii.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat, în raportul său de la 21 februarie, că Iranul a început, din prima parte a lui februarie, să instaleze la Natanz "180 de centrifuge (de tip) IR-2m sau cutii goale de centrifuge".

Aceste centrifuge de tip IR-2m ar fi de patru-cinci ori mai performante decât cele 12.669 de centrifuge de tip IR-1 instalate deja şi utilizate la fabricarea uraniului îmbogăţit la nivel de cinci sau 20%.

Raportul AIEA a condus la o înăsprire a poziţiei marilor puteri, reunite în cadrul grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), dar şi a Israelului, care suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea programului său nuclear civil, acuzaţii respinse de către regimul din Republica islamică.

Iranul face obiectul unei serii de sancţiuni internaţionale vizând, între altele, programul său de îmbogăţire a uraniului. Teheranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu exclusiv în scopuri paşnice, până la un nivel de puritate de 5%, cu scopul de a produce electricitate, sau de până la 20%, cu scopul de a alimenta un reactor de cercetare medicală. Însă marile puteri se tem că Iranul ar viza îmbogăţirea uraniului până la nivelul de 90%, necesar fabricării unei arme nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici