- Home
- Externe
- WASHINGTON, (09.10.2012, 07:23)
- Ana Borlescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni
Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a se dota cu bomba atomică în interval de două până la patru luni şi ar avea apoi nevoie de opt până la zece luni să fabrice această armă, au declarat luni autorii unui nou raport american.
Urmărește
896 afișări
Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională, organizaţia non-profit independentă care a publicat acest raport, vine să sprijine declaraţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat luna trecută că Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce bomba nucleară, dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie.
Bazat pe datele colectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), acest raport arată că cele "două-patru luni" ale primei faze corespund necesităţii obţinerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit necesare fabricării bombei nucleare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta", mai avertizează raportul.
"Dacă Iranul ar reuşi să producă suficient (uraniu) pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să îşi testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa", adaugă acest raport.
Autorii au concluzionat că cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obţină o astfel de armă este de a-l "împiedica să acumuleze suficientă materie nucleară explozivă".
Însă într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel publicat luni, liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul statului său de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice.
În acelaşi timp, acesta a propus un compromis pentru a limita "în mod voluntar" nivelul de îmbogăţire a combustibilului nuclear, în schimbul unei furnizări de uraniu îmbogăţit din partea unor state terţe.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe