- Home
- Externe
- (29.11.2021, 19:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul cere anularea sancţiunilor impuse de SUA. Israelul vrea menţinerea presiunilor internaţionale
Iranul a condiţionat luni, cu ocazia reluării negocierilor cu marile puteri, revenirea la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite, dar Guvernul Israelului cere comunităţii internaţionale menţinerea presiunilor asupra Teheranului.
Urmărește
416 afișări
"Statele Unite nu înţeleg încă în totalitate faptul că nu va exista nicio revenire la Acordul nuclear fără anularea efectivă a tuturor sancţiunilor impuse naţiunii iraniene după retragerea SUA din Tratat", a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul de Externe al Iranului, citat de agenţia Reuters.
Însă Guvernul Israelului cere comunităţii internaţionale să nu accepte relaxarea măsurilor de sancţionare a Iranului. "Un Iran dotat cu arme nucleare va atrage întregul Orient Mijlociu într-o cursă a înarmării atomice. Ne vom găsi într-un nou Război Rece, dar, de data aceasta, bomba va fi în mâinile unor fanatici religioşi implicaţi în activităţi teroriste. Comunitatea internaţională trebuie să prevină acest lucru prin sancţiuni mai dure, printr-o monitorizare mai atentă şi prin purtarea tuturor negocierilor de pe o poziţie de forţă", a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, citat de site-ul Ynetnews.com.
La rândul său, premierul Israelului, Naftali Bennett, a atras atenţia comunităţii internaţionale asupra "şantajului practicat de Iran".
Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri / Washingtonul avertizează Teheranul
Administraţia din Iran a anunţat, luni, că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite avertizează, în contextul reluării negocierilor internaţionale de la Viena, că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit.
"Delegaţia Iranului a venit la Viena cu determinarea fermă de a ajunge la un acord şi intenţionează să participe la negocieri fructuoase", a declarat Saïd Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, conform cotidianului Le Figaro. "Administraţia iraniană îşi demonstrează voinţa şi seriozitatea prin trimiterea unei echipe de calitate, cunoscută de toată lumea. Dacă cealaltă parte arată aceeaşi voinţă, vom fi pe calea cea bună pentru a ajunge la un acord. Dacă reprezentanţii Statelor Unite vin la Viena cu determinarea de a ieşi din impas şi de a depăşi problemele asupra cărora nu s-a ajuns la acord în sesiunile precedente, calea dialogului va fi mai uşoară", a subliniat oficialul iranian. Delegaţia Iranului la negocierile de la Viena este condusă de Ali Bagheri, adjunct al ministrului de Externe de la Teheran.
Însă emisarul SUA, Robert Malley, a avertizat Iranul că "fereastra pentru negocieri nu va rămâne deschisă pentru totdeauna". "Nu este un calendar cronologic, este unul tehnologic. La un anumit moment, Planul Comun de Acţiune Complet (JCPOA) va deveni atât de erodat, deoarece Iranul va face progrese care nu mai pot fi anulate, încât nu vom mai putea negocia", a avertizat Robert Malley, citat de BBC News. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat că sunt analizate "toate opţiunile" în privinţa programului nuclear iranian.
Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.
Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe