- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul critică rezoluţia adoptată de AIEA şi ia în calcul "alte variante" de tratare a uraniului
Iranul a catalogat vineri drept o "periclitare a unui proces constructiv "adoptarea de către AIEA a unei rezoluţii care condamnă controversatul program nuclear al Teheranului, afirmând că ia în calcul şi "alte variante" pentru îmbogăţirea uraniului.
Iranul critică rezoluţia adoptată de AIEA şi ia în calcul "alte variante" de tratare a uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După adoptarea rezoluţiei cu o largă majoritate de către Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ambasadorul iranian la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, a declarat că adoptarea acestei rezoluţii reprezintă "o periclitare a unui proces constructiv".
Ali Asghar Soltanieh a avertizat joi că va "limita" cooperarea Iranului cu AIEA la "minimul necesar" în cazul adoptării acestei rezoluţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
"Timpul este un factor esenţial şi dacă nu avem un răspuns pozitiv la solicitarea noastră de îmbogăţire a uraniului, nu putem aştepta mai mult", a declarat ambasadorul iranian adăugând că "astfel trebuie analizate alte variante".
El a precizat că adoptarea rezoluţiei împotriva Iranului de către AIEA "nu va genera retragerea Iranului de la Tratatul de Neproliferare".
Oferta iniţială a lui Mohamed ElBaradei prevedea exportarea de către Iran a 70 la sută din cantitatea de uraniu slab îmbogăţit în Rusia pentru a fi îmbogăţit, apoi transformat în Franţa în combustibil pentru reactorul său de cercetare, având ca "modalitate alternativă" o stocare intermediară în Turcia, ţară apropiată atât de Iran, cât şi de Marile puteri.
Astfel uraniul nu ar fi putut fi folosit cu scop militar, principala temere a Marilor puteri.
În textul rezoluţiei, prezentat Grupului celor şase - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China) şi Germania - Iranul este obligat "să suspende imediat" construirea noului său complex de îmbogăţirea a uraniului, situat într-o regiune montană din Fordoo, în apropierea oraşului Qom, a cărui existenţă a fost ascunsă de autorităţile de la Teheran până în luna septembrie.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere, de asemenea, Iranului să furnizeze informaţii despre scopul construirii complexului şi calendarul său de realizare.
Marile puteri cer regimului islamic de la Teheran "să confirme" că "nu a luat o decizie privind construirea sau autorizarea construirii vreunei instalaţii nucleare, în afară de cele care nu au fost semnalate AIEA".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.